Pécs legnépszerűbb látnivalói

Pécs legnépszerűbb látnivalói

Kiemelkedően jó hónapot zártak Pécsett a város kereskedelmi szálláshelyei, negyven százalékkal több vendéget fogadtak az elmúlt esztendő azonos időszakához képest – írja a Turizmusonline.hu. Az eltelt tíz hónapban a KSH adatai szerint a baranyai megyeszékhelyen 176 000 vendégéjszakát töltöttek el az ide látogató turisták, a nagyobb részt - hetvenhárom százalékot - a belföldi vendégek jelentették. A vendégforgalmi adatok 2011 azonos időszakához képest 2 százalékos – ami négyezer vendégéjszakát jelent - növekedést mutatnak.

Pécsett október végéig összesen 87 000 vendég fordult meg a város kereskedelmi szálláshelyein, ami egy százalékkal haladja meg a 2011. évi adatokat. Összességében a közel azonos számú vendég több vendégéjszakát töltött el Pécsett 2012. január és októbere között, mint 2011. azonos időszakában. Az év első tíz hónapjában közel 21500 külföldi vendég, és 65 600 belföldi turista töltött el legalább egy éjszakát, átlagosan két napot a városban. A januártól októberig tartó időszakban a Baranya székhelyén eltöltött vendégéjszakák száma februárban, áprilisban, júniusban, augusztusban és októberben is meghaladta a 2011. évi adatokat.

Az idén áprilisban bevezetett Magyarországon egyedülálló turisztikai kártya vendégforgalmi adatai is bíztatóak. Az Irány Pécs! kártyát a TÉDÉEM PÉCS Turisztikai Nonprofit Kft. üzemelteti és tizennyolc pécsi szálláshelyen kapják meg ingyenesen az ott megszálló vendégek, akik huszonkettő elfogadóhelyen használhatják a fejenként, összesen 9000 forint értékben kedvezményeket nyújtó kártyát. A kártyás vendégek körében a Székesegyház, a Múzeum utca, valamint a Zsolnay Kulturális Negyed Rózsaszín Zsolnay kiállítása voltak a legnépszerűbbek. Kiemelkedően sok vendég használta a hét ingyenes szolgáltatás igénybevételére jogosító kártyát az októberi és novemberi hosszú hétvégéken. A vendégek átlagosan kettő kedvezményt vettek igénybe, de nemcsak az ingyenesek közül, hanem a 20-50 százalék közötti engedményt nyújtó pécsi szolgáltatások közül is.

Pécs fő turisztikai attrakcióit közel négyszázkilencvennyolcezren nézték meg az év első tíz hónapjában. A Székesegyházat és a Dóm Múzeumot összesen negyvenháromezren keresték fel. Az UNESCO világörökségi helyszínén, a Cella Septichora Látogatóközpontban októberig közel harminchétezren jártak, hatezerrel többen, mint az elmúlt év azonos időszakában. A Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága által üzemeltetett pécsi múzeumok és kiállítások 2012 októberéig hetvenhétezer-ötszáz vendéget fogadtak, a legtöbben júniusban kereste fel ezeket a helyszíneket.

A Zsolnay Kulturális Negyed kiállításai is sok látogatót vonzottak. A Gyugyi gyűjteményt harmincnégyezren nézték meg októberig, ezzel Pécs leglátogatottabb múzeumává vált. A Rózsaszín Zsolnay Kiállítást huszonnégyezer-nyolcszázan tekintették meg, s a tavasszal megnyitott, a Zsolnay család életét bemutató Család- és Gyártörténeti Kiállítást tizennégyezer-ötszázan keresték fel. A tavaly júliusban átadott Zsolnay Mauzóleumban huszonkilencezer-nyolcszázan jártak. Nagy népszerűségnek örvend a Planetárium is, amelynek előadásait hét hónap alatt tizenháromezer-ötszázan látták. A Labor – Interaktív Varázstér huszonötezer vendéget fogadott, míg a Zsolnay Látványmanufaktúrában tizenhatezer-nyolcszázan fordultak meg, s ismerkedtek meg a világhírű porcelán gyártási folyamatával.

A jelentős átalakulás előtt álló pécsi Állatkertet és annak részét képező belvárosi Akvárium Terráriumot is háromezerrel többen, kilencvennégyezer-kétszázan keresték januártól októberig, mint az elmúlt esztendő azonos időszakában – olvasható a Turizmusonline.hu cikkében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek