Fokozatosan helyreáll a rend a Liszt Ferenc repülőtéren

Péntek délben az irányítótorony elektromos ellátórendszerében keletkezett műszaki hiba miatt bezárták a budapesti repteret. Szombat reggel hét órától újra fogadnak járatokat, az első a LOT egyik gépe volt. A nap folyamán a légitársaságok várhatóan sűritik a járataikat, vagy nagyobb repülőgépekkel érkeznek Ferihegyre.

A kitűzött határidőnél három órával korábban, december 8-án, szombat reggel hét órakor újra megnyílt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér - tájékoztatta az MTI-t Hardy Mihály, a repülőteret működtető Budapest Airport szóvivője. Hangsúlyozta: az alapos ellenőrzés után a repülőtéri rendszerek ismét megbízhatóan működnek.

"Elsőként a LOT SP-LLG lajstromjelű Boeing 737-45D érkezett meg Ferihegyre, a 13R futópályára, nem sokkal követte őt a CSA 786-os járata, melyet az OK-MEI lajstromjelű Airbus A320-214 repült. A légitársaságok a mai napon várhatóan sűrítik a járataikat és/vagy nagyobb repülőgépekkel érkeznek Ferihegyre, hogy a külföldi reptereken feltorlódott utasokat el tudják szállítani Budapestre, illetve az itt maradtakat pedig a célállomásukra" - írja az AIRportal.hu repülésszakmai oldal.

Szélestörzsű, Il-96-os repülőgépeket küld Moszkvából Budapestre az orosz Aeroflot légitársaság is. A Wizz Air reggeli járatai még Pozsonyból indulnak, az utasokat busszal szállítja oda a légitársaság. Az első Ferihegyről induló Wizz Air járat a lutoni lesz, az AIRportal.hu információi szerint.

 

Az irányítótorony a régi szép időkben, amikor még járt a MalévFotó: Mark H. Milstein / Northfoto

Mint az ismeretes, műszaki hiba miatt zárták be a budapesti Liszt Ferenc repülőteret pénteken nem sokkal dél előtt. Az Airportal.hu információi szerint egy hővezeték törött el a repülőtéri irányítótoronyban, amelynek következtében sérült az elektromos rendszer. A rádiókommunikációs, informatikai és az egyéb vezérlő rendszerek működésképtelenné váltak, emiatt kellett a repülőtér lezárása mellett dönteni.

A reptér nem indított, és nem fogadott járatokat. Kivételt egyedül a Ryanair 8414-es járatával tettek. "A gép személyzete, a repülőgép fedélzetén lévő kevés üzemanyagra hivatkozva kért elsőbbségi leszállást (azaz priority landinget). Egyedül ez a járat leszállhatott, vizuális megközelítés szerint a 31R futópályára" – értesült az AIRportal.hu A nap folyamán több gép Bécsben, illetve Pozsonyban szállt le, a Wizz Air gépei pedig a debreceni repülőteret is igénybe vették.

A Budapest Airport arra kéri az utasokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot légitársaságukkal, tőlük kérjenek információkat a járatuk indulásáról. A légi forgalom várhatóan fokozatosan tér vissza a normális ütemhez a nap folyamán - közölte Hardy Mihály. A szóvivő tájékoztatása szerint szombaton 8600 utas indult volna a budapesti repülőtérről, a megnyitást követően szombaton 6000 utas el tud menni, és az érkezők száma is hasonló nagyságrendű. A repülőtér bezárása pénteken összesen 103 induló és 84 érkező járatot érintett.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek