» Hírek

Veszélyes fáradtság ellen kampányolnak a reptéri dolgozók

| | Nem érkezett még hozzászólás

A Budapest Airport (BA) biztonsági alkalmazottai körében végzett felmérés szerint a nem megfelelő munkakörülmények biztonsági kockázatot jelentenek, ilyen a permanens fáradtság és a kiszámíthatatlan munkaidő-beosztás is - mondta Csorba Attila, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) elnöke kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

Elmondta: a szakszervezet azonnali követeléseket fogalmazott meg a munkaadó számára, ezek között van a létszám 20 százalékos bővítése, továbbá az elvesztett adójóváírás, műszakpótlék és cafeteria pótlása is.

Az MTI kérdésére Csorba Attila elmondta, hogy az ismert problémák alapján szakértők segítségével állították össze a kérdőívet, amelyet a biztonsági alkalmazottak mintegy negyede, 112 fő töltött ki. A megkérdezettek hiányolták az anyagi és szakmai megbecsülést is.

A szakszervezeti elnök arról számolt be, hogy BA biztonsági alkalmazottainak átlagos nettó bére havi 120 ezer forint, de a kölcsönzött dolgozók ennél is kevesebbet visznek haza. A munkakörülményekkel kapcsolatosan példaként említette, hogy a BA takarékossági célból a jövőben mosatni akarja a gyorsan elhasználódó, jellemzően egyszer használatos cérnakesztyűket. Kifogásolták a biztonsági dolgozók kamerás megfigyelését is, ennél jobb ösztönzőnek tartanák a megfelelő anyagi érdekeltséget.

Az azonnali teendők között követelik a kiszámítható munkaidő-beosztást is. Jelenleg a 8 órás munkaidőt gyakran követi 4 órás túlóra. Biztonságosan pedig akkor lehet dolgozni, ha a munkavállaló két hónappal előre tudja a beosztását - mutatnak rá.

A LESZ kifogásolja azt is, hogy a munkaügyi ellenőrök csak hetekkel korábbi bejelentkezés után léphetnek be a repülőtérre. Követelik az előzetes bejelentkezés nélküli ellenőrzés megteremtését.

A tájékoztatón Pongó Géza, a LIGA Szakszervezetek közszolgálati társelnöke elmondta, hogy a munkabiztonsággal kapcsolatos hasonló problémák tapasztalhatók más gazdasági ágazatokban is.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
2 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
2 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
7 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.