Ezek a legjobb fedélzeti borok idén

Ezek a legjobb fedélzeti borok idén

39 bor, 14 légitársaság, 4 kategória, 5 díj – ezek az idei, immár második alkalommal megrendezett Égi Borospincék 2012 versenyt jellemző legfontosabb számok. A Business Traveller Hungary tavaly hirdette meg először a Nagy-Britanniában már komoly múltra visszatekintő Cellars in the Sky, avagy Égi Borospincék elnevezésű versenyt, a légitársaságok fedélzeti borainak tesztjét. A szabályok egyszerűek: mindazon légitársaságok borai nevezhettek, amelyek a téli menetrendben elérhetők a Budapestről közlekedő, menetrend szerinti járatokon. A borok négy kategóriában – turistaosztály fehér és vörös, illetve business osztály fehér és vörös – indultak, a diszkont légitársaságok a turistaosztály boraival versenyeztek.

A megmérettetésre 14 légitársaság nevezett: Aerosvit, airberlin, Alitalia, British Airways, Brussels Airlines, Czech Airlines, easyJet, El Al, KLM, Lufthansa, Qatar Airways, TAP, Tarom és a Wizz Air. Az El Al és a Qatar Airways mindegyik kategóriában szállított nyertes borokat. Az El Al a turistaosztály vörös és business osztály fehér boraival szerezte meg az első helyet, a Qatar Airways pedig a turistaosztály fehér és a business osztály vörös kategóriában szerezte meg a győzelmet.

Az eseményen egyedüli magyar indulóként a WizzAir fedélzeti borait biztosító Taschner-pince volt jelen. A boraik az egyik kategóriában 4. helyet értek el, ami kifejezetten jó eredménynek számít a nemzetközi mezőnyben. A legtöbb beküldött tétel francia termelőktől érkezett, ám amely légitársaság saját honi piaca is jelentős bortermeléssel bír, helyi bort nevezett. Így a versenyzők között találni cseh, román, német, olasz, izraeli, portugál és magyar bort is (utóbbit a Wizz Air fedélzetén kóstolhatják meg az utazók), de a zsűri tesztelt új-zélandi, ausztrál, chilei és spanyol tételeket A bírálók csapata neves borszakértőkből, szakírókból és a bort kedvelő, sokat utazó üzletemberekből állt, akik november 15-én a Vinopolis Naphegy Étterem és Borbárban egy vakteszten értékelték a borokat. Az ünnepélyes díjkiosztóra november 21-én, a Buddha Bar Hotel Budapestben került sor, ahol nem csupán az egyes kategóriák nyerteseit díjazták, hanem a legjobb fedélzeti borkínálatért különdíjat is átadtak – utóbbit a Qatar Airways nyerte, amely e mellett két első és két harmadik helyezést hozott el.

„Nem volt meglepő, hogy a tavalyi első rendezvény sikere után idén további légitársaságok neveztek boraikkal a versenyre. A profi szervezés, a szakértői csapat elkötelezettsége és az összetett szempontrendszer alapján összeválogatott zsűri gyorsan azok közé az események közé emelte az Égi Borospincéket, amelyekre figyel a szakma, és az üzleti utazók is. Sokszor a fedélzeti szolgáltatások minősége – beleértve a borválasztékot –, döntő tényező lehet, ha két vagy több olyan ajánlat közül kell választani, amelyek egyéb tulajdonságaikban (árban, átszállások számában stb.) megegyeznek" – mondta el Lehóczki Márta, a Travelo.hu marketing vezetője, aki tagja volt az Égi Borospincék zsűrijének a díjátadót megelőző héten megtartott kóstoláson.

A nyertesek:

Turistaosztály, fehérbor:

1. Qatar Airways, Caliterra Sauvignon Blanc 2011, Chile, Caliterre borászat

2. airberlin, Kaapzicht Cuvée Anna White, 2011, Dél-Afrika, Kaapzicht borászat, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc

3. Aerosvit, Bergerec Blanc Sec, 2006, Franciaország, Chateau Thenac, Sauvignon Blanc, Semillon

Turistaosztály, vörösbor:

1. El Al, Barkan Cabernet Sauvignon & Merlot 2011, Izrael

2. Aerosvit, Bergerac Rouge, 2004, Chateau Thenac, Franciaország, Merlot, Cabernet Sauvignon

3. Qatar Airways, Casa Silva Cabernet Sauvignon, 2011, Chile

Business osztály, fehérbor:

1. El Al, Upper Galilee Chardonnay 2009, Recanati, Izrael

2. British Airways, Chablis Premier Cru Côte de Lechet 2010, Franciaország, Chardonnay

3. Lufthansa, Petit Ministre Sauvignon Blanc, 2011, Franciaország

3. Qatar Airways, Craggy Range Sauvignon Blanc, 2011, Új-Zéland

Business osztály,vörösbor:

1. Qatar Airways, St Emilion Grand Cru, 2006, Franciaország, Chateau Monbousquet, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc

2. airberlin, Ladron de Guevara Vino de Autor, 2010, Spanyolország, Rioja, Tempranillo, Gracian

3. British Airways, Wakefield "Jaraman" Shiraz, 2009, Ausztrália, Shiraz

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek