» Hírek

Air France-szal érkezett az új Beaujolais

| | Nem érkezett még hozzászólás

Az új időknek megfelelően nem postakocsival vagy folyami gályával, hanem az Air France lyoni járatának CRJ-1000-es típusú gépével érkezett Magyarországra az idei év első francia újbora, a legendás Beaujolais Nouveau. A világhírű francia újbort hagyományosan minden év novemberének harmadik csütörtökén nyitják ki, illetve dobják piacra. Az elhivatott borszakértők szerint az új Beaujolais minőségéből következtetni lehet már arra, hogy milyenek lesznek a burgundi régió borai abban az évjáratban.

A Beaujolais körzet Burgundia legnagyobb bortermelő vidéke, nem kevesebb, mint 18 ezer hektáron termelnek itt túlnyomórészt vörösbort. A legendás Beaujolais-t a „Gamay Noir á Jus Blanc” szőlőből készítik egészen a XV. század óta. Népszerűségét részben annak köszönheti, hogy bőtermő és viszonylag nagy tűrőképességű szőlőfajta, a vékonyhéjú bogyókból alacsony tannin tartalmú, gyümölcsös, de magas savtartalmú bort lehet készíteni. A Beaujoalis Nouveau divatja a XIX. századra tekint vissza Franciaországban és – hasonlóan a mi Márton napi vörösborunkhoz – hat-nyolc heti hordós erjesztés után kerül a palackokba. Az új Beaujolais-t minden év novemberének harmadik csütörtökjén, az idén tehát november 15-én juttatják el az éttermekbe és az üzletekbe.

A Beaujolais Nouveau divatja részben annak köszönhető, hogy az újbor kóstolásából a szakértő- és borszerető közönség már következtethet annak az évjáratnak a várható minőségére. Emiatt korábban gályákon, postakocsikon, később vonaton és autóval juttatták el az érdeklődőkhöz Burgundia újborát. A szomszédos Lyon mindig is helyzeti előnyt élvezett és ide érkezett először az újbor.

Az Air France a budapesti repülőtérről egyenesen a fővárosi Pavillon de Paris francia étterembe szállíttatta a legendás újbort az első kóstolóra. A Beaujolais Nouveau az egyetlen vörösbor, amelyet illik lehűtve (optimálisan 11°C) feladni az asztalra, így érvényesülnek legjobban gyümölcsös aromái. A Beaujolais kifejezetten könnyű vörösbor, amelyet elsősorban aperitifként kínálnak, és jól harmonizál a különféle salátákkal, szárnyas ételekkel. A francia újbor számos Air France járaton is megtalálható ezekben a hetekben.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
4 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
4 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
8 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.