Épül a bajai hajómalom

Épül a bajai hajómalom

Év végére elkészül a bajai hajómalom őrlőszerkezete, a hajótest megépítése azonban még hátravan, ebben a város segítségére is számít a Bajai Hajómalom Egyesület.

Palik Vera, az egyesület elnöke az MTI-nek felidézte, hogy a szerbiai Gombossal közösen csaknem 85 ezer eurót (mintegy 25 millió forintot) nyertek a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programon. A pénzből mindkét településen rendeztek konferenciákat, kulturális programokat, emellett elkészülhet a tervezett működő bajai hajómalom őrlőszerkezete.

Az egyesület célja a régi dunai halászati hagyományok felélesztése, a vízi életforma bemutatása. Ennek érdekében már évek óta tervezik egy működő hajómalom megépítését, a vízimolnárságnak ugyanis nagy hagyománya volt Baja környékén.

Az uniós támogatásnak köszönhetően a hajómalom "lelke", az őrlőszerkezet év végére elkészül, a hajótest azonban még hiányzik. Palik Vera hangsúlyozta, hogy a 70-80 millió forintba kerülő hajótest elkészítésében az egyesület nagyon számít a városra, az egyesület ugyanis ennyi pénzt nem tud előteremteni. Hozzátette: a város vezetése eddig is mindenben támogatta a civileket és most abban bíznak, hogy a Baja által turisztikai fejlesztésre elnyert 1,6 milliárd forintból kigazdálkodható a hajótest megépítése.

Az őrlőszerkezetet a téli hónapokban zárt térben fogják tárolni, aztán a bajai Duna-parton, a Türr-emlékmű mellett kialakított miniskanzenben állítják ki. Palik Vera kiemelte, hogy a civil összefogással megvalósult, második éve működő miniskanzen igazi sikertörténet, a látogatók száma egy év alatt megtízszereződött. Hétvégénként 2000-2500 ember is megfordul a miniskanzenben, ahol a halászati hagyományokat bemutató kunyhók mellett egy kemencét is építettek és kézműves foglalkozásokat is tartanak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek