» Hírek

Épül a bajai hajómalom

| | Nem érkezett még hozzászólás

Év végére elkészül a bajai hajómalom őrlőszerkezete, a hajótest megépítése azonban még hátravan, ebben a város segítségére is számít a Bajai Hajómalom Egyesület.

Palik Vera, az egyesület elnöke az MTI-nek felidézte, hogy a szerbiai Gombossal közösen csaknem 85 ezer eurót (mintegy 25 millió forintot) nyertek a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programon. A pénzből mindkét településen rendeztek konferenciákat, kulturális programokat, emellett elkészülhet a tervezett működő bajai hajómalom őrlőszerkezete.

Az egyesület célja a régi dunai halászati hagyományok felélesztése, a vízi életforma bemutatása. Ennek érdekében már évek óta tervezik egy működő hajómalom megépítését, a vízimolnárságnak ugyanis nagy hagyománya volt Baja környékén.

Az uniós támogatásnak köszönhetően a hajómalom "lelke", az őrlőszerkezet év végére elkészül, a hajótest azonban még hiányzik. Palik Vera hangsúlyozta, hogy a 70-80 millió forintba kerülő hajótest elkészítésében az egyesület nagyon számít a városra, az egyesület ugyanis ennyi pénzt nem tud előteremteni. Hozzátette: a város vezetése eddig is mindenben támogatta a civileket és most abban bíznak, hogy a Baja által turisztikai fejlesztésre elnyert 1,6 milliárd forintból kigazdálkodható a hajótest megépítése.

Az őrlőszerkezetet a téli hónapokban zárt térben fogják tárolni, aztán a bajai Duna-parton, a Türr-emlékmű mellett kialakított miniskanzenben állítják ki. Palik Vera kiemelte, hogy a civil összefogással megvalósult, második éve működő miniskanzen igazi sikertörténet, a látogatók száma egy év alatt megtízszereződött. Hétvégénként 2000-2500 ember is megfordul a miniskanzenben, ahol a halászati hagyományokat bemutató kunyhók mellett egy kemencét is építettek és kézműves foglalkozásokat is tartanak.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Indiánnyár Járja be idén ősszel is a világot: Prágától Madridig, Münchentől Dubai-ig! (x)

szalay3 élménybeszámolót írt
Szlovákia, Betliar (Betlér), az Andrássy kastély
19 órája
szalay3 új galériát hozott létre
Szlovákia, Stará Ľubovňa (Ólubló), SzG3
2 napja
szalay3 új galériát hozott létre
Szlovákia, Levoca (Lőcse), SzG3
2 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.