» Hírek

Négy nagy légitársaság érdeklődik a CSA iránt

| | Nem érkezett még hozzászólás

Négy nagy légitársaság, az Air France-KLM, a Turkish Airlines, az Etihad Airways és a Korean Air érdeklődik a cseh nemzeti légitársaság (CSA) megvétele iránt - közölte a Ceská pozice prágai gazdasági hírportál megbízható forrásokra hivatkozva kedden.

A portál szerint e négy légitársaság komoly érdeklődése volt az, ami miatt Petr Necas kormánya úgy döntött, hogy újból megpróbálkozik a CSA privatizációjával. Necas egy hete jelentette be az újabb privatizációs tervet azzal, hogy a kormány már elkészítette a privatizációra vonatkozó menetrendet is.

Az értesülést sem a cseh pénzügyminisztérium, sem a Cesky Aeroholding - amelyhez a CSA tartozik - nem kívánta kommentálni. Michaela Langrová, a Cesky Aeroholding szóvivője ugyanakkor elmondta: a holding már két éve tárgyal különböző érdeklődőkkel, de eddig egyetlen partner sem kívánta elkötelezni magát a CSA megvétele iránt.

A hírportál úgy tudja: a kormány legfeljebb 50 százalék mínusz egy részvényt adna el, ami biztosítaná, hogy a CSA továbbra is cseh nemzeti légitársaság maradjon.

Jelenleg a privatizációs kormánytanácsadót keresik, majd december elején nyilvánosságra hozzák az érdeklődők hivatalos listáját. A CSA eladását a jövő év áprilisában tervezik lebonyolítani.

A cseh kormány első ízben 2009-ben próbálkozott a CSA eladásával, de sikertelenül. Az akkori potenciális vevő, az Unimex/Travel Service cseh konzorcium csak egymilliárd koronát volt hajlandó fizetni a CSA-ért, míg az állam 3-5 milliárd közti bevételre számított.

A CSA tavaly adózás előtt 241 millió koronás hiánnyal zárt. 2010-ben a CSA 76 millió koronás nyereséget ért el, de a mérleget befolyásolta, hogy a társaság 2,7 milliárd korona értékben eladta vagyona egy részét. 2009-ben a CSA vesztesége 3,7 milliárd korona volt.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
5 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
5 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
10 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.