Négy nagy légitársaság érdeklődik a CSA iránt

Négy nagy légitársaság érdeklődik a CSA iránt

Négy nagy légitársaság, az Air France-KLM, a Turkish Airlines, az Etihad Airways és a Korean Air érdeklődik a cseh nemzeti légitársaság (CSA) megvétele iránt - közölte a Ceská pozice prágai gazdasági hírportál megbízható forrásokra hivatkozva kedden.

A portál szerint e négy légitársaság komoly érdeklődése volt az, ami miatt Petr Necas kormánya úgy döntött, hogy újból megpróbálkozik a CSA privatizációjával. Necas egy hete jelentette be az újabb privatizációs tervet azzal, hogy a kormány már elkészítette a privatizációra vonatkozó menetrendet is.

Az értesülést sem a cseh pénzügyminisztérium, sem a Cesky Aeroholding - amelyhez a CSA tartozik - nem kívánta kommentálni. Michaela Langrová, a Cesky Aeroholding szóvivője ugyanakkor elmondta: a holding már két éve tárgyal különböző érdeklődőkkel, de eddig egyetlen partner sem kívánta elkötelezni magát a CSA megvétele iránt.

A hírportál úgy tudja: a kormány legfeljebb 50 százalék mínusz egy részvényt adna el, ami biztosítaná, hogy a CSA továbbra is cseh nemzeti légitársaság maradjon.

Jelenleg a privatizációs kormánytanácsadót keresik, majd december elején nyilvánosságra hozzák az érdeklődők hivatalos listáját. A CSA eladását a jövő év áprilisában tervezik lebonyolítani.

A cseh kormány első ízben 2009-ben próbálkozott a CSA eladásával, de sikertelenül. Az akkori potenciális vevő, az Unimex/Travel Service cseh konzorcium csak egymilliárd koronát volt hajlandó fizetni a CSA-ért, míg az állam 3-5 milliárd közti bevételre számított.

A CSA tavaly adózás előtt 241 millió koronás hiánnyal zárt. 2010-ben a CSA 76 millió koronás nyereséget ért el, de a mérleget befolyásolta, hogy a társaság 2,7 milliárd korona értékben eladta vagyona egy részét. 2009-ben a CSA vesztesége 3,7 milliárd korona volt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek