» Hírek

Gasztrotúra négy országon keresztül

| | Nem érkezett még hozzászólás

A Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 projekt pénzügyi támogatásával 2012 áprilisában kezdődött meg a Kárpáti Gasztronómiai Örökség Hálózat elnevezésű terv megvalósítása. A program 5 területet kapcsol össze: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyét, az ukrán Ivano-Frakivszk régiót, Romániából Szatmárnémeti és Máramaros illetve a szlovák Kassa környékét.

A hálózat célja a kárpáti gasztronómiai örökség megőrzése és népszerűsítése. Ennek érdekében felkutatják és összegyűjtik a régiók hagyományos élelmiszereit, turisztikai-gasztronómiai szolgáltatásait, helyi termékeit, eredeti receptjeit. A terv fókuszában egy olyan gasztronómia útvonal kialakítása áll, mely összekapcsolja az érintett területeket és amelyen végighaladva a látogató egyedi és eredeti gasztronómiai élményben részesül. A programba bekapcsolódnak a turisztikai és gasztronómiai képzéssel foglalkozó intézmények, a helyi termékek és kézműves élelmiszerek előállítói, az éttermek és turisztikai szolgáltatók.

Magyarországról a panyolai központú Szamos-Bazár Egyesület vesz részt a programban. Panyola helyi termékeivel, hagyományőrző rendezvényeivel és a felelős turizmus elveinek megfelelő fejlesztéseivel a terület egyik meghatározó szereplője. Az egyesület nevéhez kötődik az évente megrendezésre kerülő Panyolafeszt, mely idáig a helyi gasztronómiát mutatta be, 2013-ban azonban kibővül a határmenti területek gasztronómiai kínálatával.

A program magyarországi vezetője Méhész Zsuzsa a hazai gasztroturizmus meghatározó szereplője. Azt reméli, hogy a helyi, hagyományos ételek és termékek illetve a turizmus összekapcsolásával a kárpáti gasztronómiai útvonalat bejárók nem csak különleges nézőpontból – az ízek birodalmán keresztül – ismerkedhetnek meg a látnivalókban gazdag területekkel, de közvetlenül támogatják a helyi termelőket és hozzájárulnak az érintett területek identitásának erősítéséhez, hagyományainak megőrzéséhez is.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
16 órája
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
10 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
10 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
11 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.