» Hírek

Jön a téli időszámítás és a téli menetrend

| | 1 komment

Október 28-án, vasárnap hajnalban 3-ról 2 órára vissza kell állítani az órákat, s ezzel a közlekedési vállalatoknál – köztük a légitársaságoknál is – életbe lép a 2012-13-as téli menetrend. Az ezzel kapcsolatos magyarországi szabályokat még 1996-ban, egy kormányrendelettel igazították az Európai Unió tagállamaiban érvényes rendszerhez. A módosításra elsősorban a nemzetközi utazási menetrendek harmonizációja miatt volt szükség. Ennek megfelelően, a MÁV például azóta azt az elvet követi, hogy a nemzetközi vonatok az őszi idő-átállításnál a határállomáson várakoznak az új időszámítás szerinti indulási időre. Amikor pedig tavasszal egy órát veszítenek, akkor az átállítástól kezdve a szerelvények névlegesen egy órás „késéssel” közlekednek tovább, írja a TTG Hungary hírlevele.

A kötelező procedúra miatt időközben a légitársaságok is hozzáigazították téli és nyári menetrendjük kezdetét és végét az óraállításhoz. Tehát az átállási időpontok az EU országaiban megegyeznek a nálunk alkalmazottal. Az átállás azonban soha nem a helyi idő szerint, hanem ugyanazon időpontban történik meg. Az alternatív időszámítást egyébként energiatakarékossági okok miatt, elsőként az Egyesült Államokban vezették be 1916-ban. Magyarországon 1954-től 1957-ig már alkalmazták a nyári-téli időszámítást, de használata ezt követően több mint két évtizeden át szünetelt, s csak 1980-tól vezették be újra.

Nem árt viszont tudni, hogy az Európán kívüli országokban az óraállítási szabályok ma sem egységesek. Az Egyenlítő környezetében például a nap hossza túl keveset változik az év folyamán ahhoz, hogy a különbség kihasználható legyen. Nem áll át Kína, Japán, csaknem egész Ázsia és Afrika, Dél-Amerika nagyobb része sem, sőt az USA néhány területén sincs átállás, például Hawaii, Puerto Rico, és Arizona nem igazítja át az óráit. Magyarország időzónájában a számítógépek télen GMT+1 óra (CET, Central European Time), míg nyáron GMT+2 óra (CEST, Central European Summer Time), beállítással üzemelnek. Ugyanakkor a greenwichi középidő, a GMT fogalma már nem szabványos, ezért helyette egyre inkább a UTC (Universal Time Coordinated - egyezményes koordinált világidő) elnevezés használatos.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
2 napja
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
12 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
12 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
14 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.