» Hírek

Egyre olcsóbbak a budapesti hotelek

| | Nem érkezett még hozzászólás

A budapesti szállodák augusztusban a szobafoglaltság szempontjából a 11. helyen, a nettó átlag szobaárakat tekintve viszont csak a 30. helyen végeztek a vizsgált 31 európai város között - közölte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) szerdán a nemzetközi és hazai szállodaipar 2012. január-augusztusi teljesítményéről szóló értékelésében.

A turisztikai piackutatással foglalkozó STR Global társaság felmérése alapján készült elemzés szerint az év első nyolc hónapjában Budapest szállodái szobafoglaltságban a 24., nettó átlag szobaárban a 29., az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevételt (revpar) tekintve pedig a 28. helyet szerezték meg a 31 város közül.

Az augusztusi 74,6 százalékos szobafoglaltság a változatlanul erős külföldi keresletnek köszönhető, az év nyolcadik hónapjában 21 százalékkal több éjszakát töltöttek külföldi vendégek a főváros szállodáiban, mint tavaly ilyenkor. Feltűnő, hogy ennek ellenére az augusztusi átlag szobaár nem nőtt, azonos maradt a múlt évivel - állapítja meg a szövetség.

Az MSZÉSZ szerint az adatok azt igazolják, hogy a Malév csődje miatt, a fapados légitársaságok térnyerésével átrendeződik a főváros turisztikai piaca: nő a kevesebbet költő turisták száma, illetve részaránya, emiatt a szobaárak stagnálnak vagy alig nőnek. Az átrendeződés vesztesei a magasabb kategóriájú szállodák, kedvez viszont a helyzet a háromcsillagos hoteleknek.

Az idén az első nyolc hónapban a magyarországi szállodák átlagos szobafoglaltsága 47,7 százalék volt, 0,9 százalékponttal több a múlt évinél. A bruttó átlag szobaár csupán 4,3 százalékkal nőtt, lényegesen elmaradt a KSH által jelzett 6,6 százalékos inflációtól.

A magyarországi szállodák összes szobaárbevétele 89,9 milliárd forint volt az első nyolc hónapban. Ez 11,3 százalékkal magasabb a 2011 hasonló időszakában elért 80,8 milliárd forintnál, de 4,4 százalékkal még elmarad a gazdasági válság előtt, 2007-ben elért 94,1 milliárd forinttól - közölte az MSZÉSZ.

Ugyanebben az időszakban Budapesten a szállodák összes szobaárbevétele 45,5 milliárd forint volt. Ez 11,3 százalékkal több, mint a 2011. évi 40,8 milliárd forint, de csupán 1,7 százalékkal haladja meg a 2008-ban elért 44,6 milliárdot.

A balatoni régióban a szállodák teljesítménye augusztus végéig sokat javult: magasabb lett a szobafoglaltság, az országos átlagot meghaladóan nőtt az átlag szobaár és a revpar is. A szállodák összes szobaárbevétele 14,1 milliárd forint volt, ami 13,7 százalékkal magasabb a tavalyinál, és 3,5 százalékkal meghaladja a 2009. évit.

Január és augusztus között a szállodákban az üdülési csekk forgalma 2,3 milliárd, a SZÉP-kártya forgalma csaknem 5 milliárd forint volt. Ez összesen a szállodák belföldi szállásdíj-bevételének 23,9 százalékát tette ki. Az idén bevezetett SZÉP-kártya forgalma a nehéz indulás ellenére augusztus végéig több mint duplája lett a kifutó üdülésicsekk-forgalomnak - jegyzi meg a szállodaszövetség.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
3 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
12 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.