» Hírek

Borzas gödények érkeztek a Szegedi Vadasparkba

| | Nem érkezett még hozzászólás

Három borzas gödény érkezett a Szegedi Vadasparkba a nemzetközi fajmegmentési program keretében. A Tisza-parti város állatkertjében így már mindkét európai pelikánfaj, a borzas mellett a rózsás gödény megtalálható.

A vadaspark munkatársainak célja egy jelentős létszámú, szaporodó csapat kialakítása, amely majd a nagyméretű, halban gazdag Sancer-tavakon fog megtelepedni. Addig, amíg kevesebben vannak, a Pantanal-kifutót és annak tavait lakják a madarak – tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

A három, nevének megfelelően borzas frizurájú pelikán tojó Franciaországból érkezett, majd a karantén lejárta után foglalta el ideiglenes kifutóját. Miután csak nagy csapatban szaporodik, az állatkertek is arra törekednek, hogy sokat tartsanak együtt belőlük. A vadaspark ennek megfelelően kezdte el a madarak „összegyűjtését”. A jelenlegi három egyedet rövidesen újabb két pelikán követi a prágai állatkertből. Ahogy a csapat létszáma eléri a megfelelő létszámot, a jelenlegi helyükről átköltöztetik őket a Sancer-tavakra, amelyek nagyságuk, szigeteik zavartalansága és gazdag halállományuk miatt „pelikánparadicsomnak” számítanak.

Magyarországon pelikánt csak ritkán látni, kóborló egyedei elvétve bukkannak föl a nagyobb folyók mentén. A XIX. század közepén azonban a pelikánok még a Balatonon is költöttek. Magyarországhoz legközelebb a Duna-deltában élnek nagy telepekben. A borzas valamivel nagyobb a rózsás gödénynél, 9-15 kilogrammos tömegével, akár 180 centiméteres testméretével az egyik legnagyobb repülő madár. Könnyedén, rövid siklásokkal, gyakran igen magasan röpülnek, miközben fejüket válluk közé húzzák.

Egy gödény a természetben naponta akár 1,5 kiló halat is elfogyaszthat. Sokszor egymással összefogva halásznak, körbezárva, és összeterelve a halakat, majd hatalmas csőrükkel kifogják azokat. Tágulékony torokzacskójukban nagyobb mennyiségű zsákmányt is össze tudnak gyűjteni.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
2 napja
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
11 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
11 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
13 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.