» Hírek

Pápaszemes pingvinek érkeztek a Szegedi Vadasparkba

| | Nem érkezett még hozzászólás

Újabb négy taggal bővült a Szegedi Vadaspark pápaszemespingvin-csapata. Az idén született madarak a karantén és az összeszoktatás időszaka után hamarosan csatlakozhatnak társaikhoz – tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

Közel egy év telt el azóta, hogy első ízben fogadott a szegedi állatkert pápaszemes pingvineket. Az üvegfalú medencéjű pingvinházban bemutatott madarak azóta a látogatók kedvenceivé váltak, és az állatkert munkatársai is kitanulták gondozásukat, megfelelő tapasztalatokat szereztek ahhoz, hogy növelni merjék a csapatlétszámot.

Rögtön az érkezés után – egy magával hozott betegségben – egy pingvin elpusztult, és nyáron a madármalária is – amelyre az északi féltekén élő madarak immunisak, a déliek viszont nem –  elvitt egy példányt. A betegség terjedését gyógyszeres kezeléssel sikerült megállítani, és a többi madár egészséges maradt. A pingvincsapat fiókái elnyerték felnőttkori színezetüket, és kialakultak a párok is, amelyek – a gondozók reményei szerint – idővel tojásrakásba kezdenek.

Szeptember elején négy újabb pingvin érkezett, ezúttal Franciaországból. A még ismeretlen nemű madarakat egyelőre a házban tartják, külön etetik őket, majd idővel elkezdik az összeszoktatásukat a csapat többi tagjával. A négy fiatal pingvin közül hármat Franciaországban gondozók neveltek fel, ami meg is látszik szelíd viselkedésükön, sőt egyikük kifejezetten szereti a simogatást.

A pápaszemes pingvinek a pingvinfélék családjának egyik legkisebb termetű képviselői – testhosszuk 40-60 centiméter, tömegük 2-4 kilogramm – , Dél-Afrika partvidékén élnek, így a Szegedi Vadasparkban is tarthatók anélkül, hogy rendkívül költséges hűtést kellene alkalmazni. Egyetlen különleges igényük az eleségül kapott hering.

A faj magyar nevét a madarak szeme fölött megfigyelhető csupasz, rózsaszínű bőrfelületről kapta, amely a testhőmérséklet szabályozásában játszik fontos szerepet. Az elmúlt száz évben a pápaszemes pingvinek állománya tizedére csökkent. Ennek oka, hogy az emberek tömegével gyűjtötték be ízletes tojásaikat, illetve a telepeken képződő guanó megszerzése érdekében zaklatták a madarakat.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
3 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
13 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.