Netezni és telefonálni is lehet az Emirates új gépein

Netezni és telefonálni is lehet az Emirates új gépein

Ez év októberében az Emirates átveszi az első olyan Airbus A380-as gépét, melynek fedélzetén már valamennyi ülés esetében nem csak Wi-Fi hozzáférést, hanem a mobilkészülékről történő telefonálást, illetve adattovábbítást (e-mail és SMS küldését) is lehetővé teszi utasainak. A kibővített szolgáltatást október 2-ától a Dubai-Melbourne és a Dubai-Auckland közötti járatokon vezetik be – olvasható a TTG Hungary hírlevelében.

Emellett 2013-tól minden új Emirates A380 repülőgépet a mostaninál nagyobb méretű és jobb minőségű, grafikus felhasználói felülettel is rendelkező interaktív képernyőkkel látnak el. Az Emirates – a világ légitársasági közül elsőként – 2008. március 20-tól tette lehetővé járatain, a fedélzeten történő biztonságos mobilhasználatot, olyan készüléket bocsátva az utasok rendelkezésére, amelyek nem zavarják meg a fedélzeti elektronikát. Ezek használat azonban akkor még három percben limitálták. Az állami tulajdonban lévő légitársaság ugyancsak 2008-ban vette át az első A380-asát, két év múlva pedig Tim Clark, az Emirates vezérigazgatója bejelentette, hogy mintegy 11,5 milliárd dollár értékben, újabb megrendelést adtak az Airbus gyárnak 32 nagy kapacitású A380-as leszállítására. Így 2017-ben a dubaji székhelyű fuvarozó már összesen 90 ilyen óriásgéppel rendelkezik majd.

Clark ennél nagyobb létszámú flottát is szívesen látna a típusból, de a további bővítést akadályozza, hogy a légitársaság A380-asainak 85%-a átlag 14 órás rotációkban rövidebb útvonalakon közlekedik, s emiatt a gépek sokkal hamarabb visszatérnek a dubaji bázisukra, ahol feltorlódhatnak. Ha viszont távolabbi kontinensekre repülnek, akkor 35 órába is beletelhet, míg megfordulnak, így a repülőtér jelenlegi kiszolgáló infrastruktúrája hatékonyabban tudja ellátni a gépeket. Ezért Clark úgy próbál változtatni a típus jelenlegi járathálózatán, hogy 75-25% legyen a rövidebb illetve hosszabb utak aránya. Ennek azonban az a feltétele, hogy a célállomások rendelkezzenek az A380-as földi kiszolgálásához szükséges infrastruktúrával.

Az Emirates jelenleg az egyik leggyorsabban növekvő légitársaság, mely az idei első félévben kilenc új célállomásra kezdett repülni (Rio de Janeiro, Buenos Aires, Dublin, Lusaka, Harare, Dallas, Seattle, Ho Chi Minh és Barcelona). Júliusban indultak új járatok Lisszabonba, augusztusban Erbilbe, míg szeptemberben Washingtonba, novemberben Adelaide-be, decemberben pedig Lyonba is repülnek. A tervek szerint 2013 februárjától a lengyel fővárosban, Varsóban folytatják a terjeszkedést. Az immár több mint 60 ezer alkalmazottat foglalkoztató Emirates jelenleg 176 repülőgéppel, a világ 124 városba indít menetrend szerinti járatokat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek