Szerdán kezdődik a Budavári Borfesztivál

Szerdán kezdődik a Budavári Borfesztivál

Csaknem kétszáz pincészet boraival várják a látogatókat szerdától vasárnapig a 21. Budavári Borfesztiválon. A rendezvény középpontjában idén a fiatal borászgeneráció áll, díszvendégként Horvátország termelői mutatkoznak be a budai Várban.

Az ötnapos gasztronómiai eseményen a Kárpát-medence legismertebb borászatai mellett az ország tíz borvidékének 28 ismert, a magas minőségű borkészítés iránt elkötelezett fiatal termelője kínálja borait a közönségnek az Oroszlános udvarban a Junibor - Fiatal Borászok Egyesületével együttműködésben. A közönség így például Gere Attila, Tiffán Ede, Vida Péter, a Sauska, a St. Andrea Szőlőbirtok vagy a Tokaj Oremus borai mellett olyan feltörekvő borászok tételeit ízlelheti meg, mint Kamocsay Ákos, Bolyki János, Árvay Angelika, Hernyák Tamás vagy Gere Andrea.

A Budavári Borfesztivál díszvendége idén a plavac mali, a malvazija és a grasevina hazája, azaz Horvátország lesz. Az érdeklődőket 100-120 féle horvát bor várja; ilyen nagyszámú borral még nem képviseltette magát vendégország a fesztiválon.

Ismét lesz Boregyetem: kedden és szerdán fiatal borászok tartanak baráti hangulatú, izgalmas előadásokat, és a horvát borok világában is elmélyülhetnek az érdeklődők. Míg 2011-ben a vakok és gyengén látók vehettek részt szakszerű borkóstolón, idén a siketeknek és nagyothallóknak szeretné ugyanezt az élményt megadni a Hallatlan Boregyetem.

Mint minden évben, a borkóstolás mellett most is fontos szerepet kap a kultúra, elsősorban a zene: színpadra lép mások mellett a Csík Zenekar, Ferenczi György és a Rackajam, a Besh O'droM és a Ghymes. A Magyar Jazz Szövetség közreműködésével vasárnap tartják meg a Magyar Jazz Napját. A szombat hagyományosan a Népzene és Néptánc Gála napja, és ekkor rendezik meg a szüreti felvonulást is, amelyen a borrégiókat képviselő néptáncosok, együttesek, borrendek és borbarát egyesületek tagjai vesznek részt.

Idén első alkalommal a Magyar Nemzeti Galéria is csatlakozik a Budavári Borfesztivál programjaihoz, és a fesztivál nyitva tartási idejében minden nap 18 óráig ingyenes kreatív műhelyt és gyermekmegőrzőt biztosít mindazok számára, akik gyermekeikkel érkeznek.

A várbéli borozgatásból a belvárosi éttermek is igyekeznek kivenni a részüket. A Table Free Budapest segítségével szeptember 7. és 17. között tizenhét étterem öt fogásból és hozzájuk illő borból álló, fix áras menüsort készít; foglalásra a www.budapest.tablefree.hu internetes oldalon van lehetőség.

Ebben az esztendőben is lesz ingyenes internet a Borfesztiválon, a rendezvényhez ráadásul külön applikáció is letölthető, amely minden hasznos információt tartalmaz. A Budavári Borfesztivál részletes programját a www.aborfesztival.hu honlapon találhatják meg az érdeklődők.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek