» Hírek

Újra megnyitott a noszvaji De la Motte kastély

| | Nem érkezett még hozzászólás

Az újranyitását követő első hónapban több mint ezer turista látogatta meg a francia márkiról elnevezett noszvaji De la Motte-kastélyt. Az Egertől alig több mint tíz kilométerre található barokk, copf stílusban épült és múzeumként működő kastély ismét vonzó célpontja az érdeklődőknek.

Takarékossági okokból több mint két és fél évig zárva tartott hazánk egyik legszebb műemléke, amely Noszvaj idegenforgalmi vonzerejének központi eleme és a település címerében is megtalálható. Bóta Géza, a település polgármestere a Turizmus Online-nak elmondta: ez a korábbi döntés kedvezőtlenül hatott a falu turizmusára. Miután a fenntartási munkák elmaradtak, emiatt a kastély állaga az elmúlt időszakban folyamatosan romlott.

Idén tavasszal a falu polgármestere arról tárgyalt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel, hogy a kastély kezelése a noszvaji önkormányzathoz kerülhessen át. Ezt sikerült elérniük, így vagyonkezelési díjat kapnak, amelyet az épület védelmére, az idegenvezetésre, a takarításra és minimális állagmegóvásra költhetnek. Arról is megállapodtak, hogy augusztus 1-jétől újból megnyitják a noszvaji De la Motte kastély múzeumát. Így ismét megcsodálhatják a freskókat, a korhűen berendezett szobákat az 1770-es évek második feléből, illetve dr. Nyíri Iván Afrika vadász trófeáiból bemutatott gyűjteményt. Emellett esküvői szertartást, illetve műtermi fotózást is kínálnak szolgáltatásként az épületben.

Hétköznaponként délelőtt 9 órától három, és délután szintén három alkalommal kizárólag idegenvezetéssel indítanak kastélylátogatást az érdeklődőknek. Szombaton és vasárnap ezek számát eggyel bővítették.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Még mindig tart a nyár! Hosszabbítsa meg a nyarat Törökországban és Egyiptomban. Akár 2 gyermek szállása is ingyenes! (x)

szalay3 élménybeszámolót írt
Szlovákia, Stará Lesná (Felsőerdőfalva), SzG3
1 órája
Laczko új galériát hozott létre
Postojnai cseppkőbarlang
1 napja
andrea176 új galériát hozott létre
Koh Samui
3 napja
cobranco élménybeszámolót írt
Erdély határán...
4 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.