» Hírek

Testvértelepülés lett Hollókő és Torockó

| | Nem érkezett még hozzászólás
Testvértelepülési együttműködést kötött a Nógrád megyei világörökségi falu, Hollókő és az erdélyi Torockó; a megállapodás egy folyamat része, a cél az, hogy Torockó Hollókő társított partnereként válhasson a világörökség részévé - tájékoztatta a magyar település polgármestere az MTI-t hétfőn.

Szabó Csaba (Fidesz) elmondta: a vasárnap aláírt dokumentum kitér a két község kultúrájának, hagyományainak megismertetésére, az oktatási, közművelődési, kulturális és önkormányzati kapcsolatfelvételre, és a közös pályázati lehetőségek kihasználására.

Rögzítették: Hollókő önkormányzata felelősséget érez a Kárpát-medence egységes kultúrájának részét képező Torockó és környezete építészeti örökségéért, ezért támogatja, hogy Torockó - a hollókői ófalu világörökségi helyszínhez kapcsolódva - az UNESCO világörökségi listájára kerüljön. A palóc település a felterjesztés kapcsán minden segítséget megad testvértelepülésének, illetve a világörökségi bizottság pozitív döntését követően átadja önálló világörökségi helyszínként szerzett sokrétű tapasztalatait.

Szabó Csaba a megállapodás háttereként elmondta: korábban Kelemen Hunor, a román kormány kulturális minisztere indítványozta a dél-erdélyi Fehér megyéhez tartozó Torockó és Hollókő társított partnerségét, a nógrádi falu pedig támogatta az elképzelést.

A román tárca - Erdélyből elsőként - februárban terjesztette fel a magyarlakta falut az UNESCO várólistájára a Kárpát-medence legépebben és leghitelesebben fennmaradt népi építészeti együtteseként, Hollókő kiterjesztéseként. A világörökségi bizottság leghamarabb 2013-ban dönthet a javaslatról.

Hollókő 25 éve a világörökség része.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Korfu - Hotel Hellinis
 
Görögország

kynanggame új galériát hozott létre
Kỹ Năng Game
6 órája
rallymax új galériát hozott létre
Egy vasútfotós kalandjai - Kétszer egy perc
1 napja
rallymax élménybeszámolót írt
Egy vasútfotós kalandjai - Kétszer egy perc
1 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.