» Hírek

Lassú fejlesztések a Gyermekvasúton

| | Nem érkezett még hozzászólás

A Gyermekvasúton sem állt meg az idő, a MÁV a lehetőségeihez képest fejleszti a maga nemében egyedülálló turisztikai látványosságot. Évente 300 ezren utaznak a budai hegyvidéki kisvasúton, és több mint 500 aktív gyermekvasutas teljesít rajta szolgálatot – hangzott el a létesítmény nyárzáró sajtótájékoztatóján.

A Gyermekvasút valószínűleg már soha nem éri a 70-es évek rekordszámait, amikor – még Úttörővasútként – évente átlagosan 700-800 ezren utaztak rajta, de a 90-es évek közepén mért, mélypontot jelentő 150 ezres utaslétszámot mostanra sikerült megdupláznia. A közel 300 ezer fizető utas többsége a nyári hónapokban használja az erdei vasutat, akiknek 60 százaléka vásárol teljes árú jegyet, és 40 százalékuk vesz igénybe valamilyen kedvezményt. Évente 6600-6700 kisvonat közlekedik a Gyermekvasúton, népszerű a családi napijegy, és a gőzmozdony vontatta nosztalgiajárat. Az üzemeltetők tapasztalatai szerint a létesítmény turisztikai attrakcióként is egyre vonzóbb, írja a Turizmus.com.

Ami a fejlesztését illeti, úgy tűnik, a Gyermekvasút csak a MÁV Zrt. anyagi forrásaira számíthat, mivel a közép-magyarországi régióban ilyen célra nincs uniós támogatás. Legutóbb 2007-ben tudtak benyújtani pályázatot akadálymentesítésre, de nem nyertek – mondta el Tar Sándorné, a MÁV Zrt. keskenynyomtávú személyszállítási szervezetének vezetője. Ezért saját erőből, apránként valósítják meg terveiket. Eddig két mozdonyt sikerült felújítaniuk (ennek költsége darabonként kb. 45 millió forint), és a szerelvények korszerűsítésében is szeretnének előrelépni, hogy azok kerékpárszállításra is alkalmasak legyenek.

Legutóbbi fejlesztésük az elektronikus jegykiadás bevezetése a végállomásokon, ennek tízmillió forint értékű szoftverét kifejezetten a Gyermekvasút számára fejlesztette ki és bocsátotta térítésmentesen rendelkezésre a Data-Press informatikai cég. A tesztidőszak után, a folytatásban a közbülső jegykiadó állomásokra is kiterjesztik a rendszert. Bővítették a szolgáltatásokat is, például rendezvényre, születésnapra kibérelhető, étkezőasztalos szerelvényekkel.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
1 órája
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
9 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
9 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
11 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.