Tízből hat ló bukott a sienai Palión

Tízből hat ló bukott a sienai Palión

Huszonkét év óta először a Kos városnegyede nyerte Sienában a csütörtök este rendezett Palio történelmi lóversenyt, melyet a lovak és lovasok sebesülése miatt az állatvédők tiltakozása kísért. A piros-sárga színű, kost ábrázoló zászlókat lobogtató Valmontone kerületének lakosai először a sienai székesegyházba vonultak a győzelem miatti hálaadásra, majd hajnalig ünnepeltek. 1990. augusztus 16. óta először került vissza hozzájuk a Palio győzelmi zászlaja.

A Valmontone lovát hajtó zsoké, Jonatan Bartoletti mindvégig az élen futott megelőzve az esélyesebbnek tartott Erdő (Selva) és Tartuca (Teknősbéka) lovát is. A zsúfolásig megtelt Piazza del Campo kagyló alakú reneszánsz terén sienaiak és az egész világból érkezett turisták voltak kíváncsiak a történelmi lóversenyre. A nézők között számos híresség is akadt, a legtöbbet Cesare Prandellit, az olasz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát fényképezték.

A Palio ünnepi hangulatát az úgynevezett Szent Márton-kanyarban történt balesetsorozat rontotta el. A pályán futó tíz lóból hat esett el: a Sárkány (Drago) kerület lovának esése bukásra kényszerítette a Párduc (Pantera), Tarajos sül (Istrice), Hullám (Onda), Zsiráf (Giraffa) és a Kuvik (Civetta) lovát is. A Kuvik színeiben versenyző ló mellső lábát törte, több zsokét az elsősegélyre vittek ellenőrzésre. Az olasz környezet- és állatvédő szövetség (Aidaa) a sienai palio szabályainak felülvizsgálását sürgette.

A XIII. századtól ismert Paliót évente kétszer, július 2-án és a Nagyboldogasszony ünnepe utáni napon rendezik meg. A tizenhét sienai kerületből tíz versenyez. A jegyeket a versenyre nagyon gyorsan el szokták kapkodni, így időben kell lefoglalnia a helyét annak, aki kíváncsi az olasz őrületre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek