Ingyenes temetőtúra Zágrábban

Ingyenes temetőtúra Zágrábban

Európa egyik legszebb sírkertje, a XIX. század második felében épült zágrábi Mirogoj ingyenes elektromobiltúrákra invitálja az odalátogató horvát és külföldi turistákat. A horvát főváros katedrálisától, a Kaptol dombról a 106-os autóbusszal érhető el a Mirogoj temető, ahol a nyári hónapokban reggel fél nyolctól délután háromig a látogatók elektromos meghajtású autóval, elektromobillal járhatják be a régi temető látnivalóit.

Az ökumenikus sírkert nyitásától kezdve katolikus, pravoszláv, zsidó, muszlim és protestáns vallású elhunytakat is befogad külön parcellákba. A Mirogoj temető bejáratát, a leginkább ismert neo-reneszánsz árkádsorát, amely 500 méter hosszú, és 20 kupola díszíti, Hermann Bollé német építész tervezte és építette 1879 és 1917 között. Az ő tervei alapján készült a Krisztus király kápolna, nagy kupolával.

A sírkert egyúttal horvát panteon is, mert olyan nagyságok nyugszanak ott, mint Ljudevit Gaj nyelvész, a horvát megújhodási mozgalom, az illírizmus vezetője, akinek ezen a területen volt a nyaralója, Vatroslav Lisinski zeneszerző, az ő nevét viseli Zágráb legnagyobb koncertterme, vagy Franjo Tudjman, a független Horvátország első elnöke, Tin Ujevic költő, Miroslav Krleza író, a nemrég elhunyt Edo Murtic híres festőművész és Drazen Petrovic, a fiatalon balesetben meghalt neves kosárlabdázó.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek