Újra megnyílik a balatonboglári Gömbkilátó

Újra megnyílik a balatonboglári Gömbkilátó

Négy év után újra megnyílik a balatonboglári Gömbkilátó a jövő héten – tájékoztatta a beruházó Sziszi Kft. tulajdonos-ügyvezetője az MTI-t. A vasárnapi műszaki átadás után a jövő héten megnyílhat a látogatók előtt a Balaton egyik jelképévé vált, négy éve lezárt, uniós támogatással felújított balatonboglári Gömbkilátó, míg a fejlesztési projektbe tartozó kalandpark és bobpálya csak jövő nyárra készül el – mondta el Csiszár Szilárd.

Beszámolója szerint a Várdomb tetején található, ipartörténeti emléknek és turisztikai látványosságnak számító Gömbkilátót négy évvel ezelőtt azért zárták le, mert veszélyessé vált rossz állapota miatt. Most felújították a kilátó teljes szerkezetét, padozatát, korlátjait.
A program megvalósítása adminisztrációs nehézségek és egy fővárosi nyaralótulajdonossal támadt vita miatt csúszott két évet. Az eredeti terveket menet közben módosítani kellett, így a kalandpark és a bobpálya valamivel távolabb kerül a Várdomb védett részétől.

Csiszár Szilárd cége, a boglári Sziszi Kft. a projekt megvalósításához hosszú távra bérbe vette az önkormányzattól a természeti és régészeti szempontból is védett Várdomb 6,3 hektárnyi területét, vállalva a tetején lévő kilátó felújítását, és egyéb fejlesztések végrehajtását. A beruházás részeként jövő nyárra a Várdombon lévő erdőben 600 méter hosszú bobpályát, valamint kötélpályákból, mászófalakból, játszóterekből álló kalandparkot, színpadot és íjászpályát építenek ki a közelben lévő, örökségvédelem alatt álló földvár megkímélésével. A projekt 140 millió forint támogatást nyert uniós pályázaton, ami a költségek 50 százalékát fedezi.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek