Drágulnak a spanyol repülőjegyek

Július 1-től egy újabb reptéri adónemet kell befizetnie a spanyol célpontokra repülő légitársaságoknak. Van, aki visszamenőleg is elkéri a díjat, van, ahol járatok szűnnek meg emiatt, és vannak, akik csak az új ügyfeleiktől szedik be a plusz pénzt.

Pár napja levelet kaptunk a Ryanairtől, melyben arról tájékoztatnak, hogy a június 30-án életbe lépett új spanyol költségvetési módosítás szerint július 1-től a légitársaságokat adóemelésre kötelezik. A légitársaságok pedig jogosultak az utasoktól begyűjteni a különbözetet. Azt is gyorsan hozzátették, hogy az ír fapados arra is jogosult, hogy nemcsak az új ügyfeleiktől, de a már megvásárolt, csak még fel nem használt jegyekkel rendelkező utasaiktól is beszedje visszamenőleg az új adót. 

Én hülyéskedem, ti fizettek - a képen Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója Galéria: Spanyol reptéri adóFotó: Rann Chandric / Northfoto

Bár felajánlásuk viszonylag jelképes – hiszen aki utazni akar, az valószínűleg az adó ellenére is megtartja repjegyét –, teljes visszatérítést lehet kérni a Ryanairnél a korábbi spanyolországi foglalásokra, ha ezekkel a feltételekkel inkább otthon maradnánk. Ezt a holnapi napig, vagyis július 13-ig lehet megtenni. Aki nem kéri vissza a jegye árát, annak automatikusan leemelik a repjegy megvásárlásához használt bankkártyájáról az adót. Ennek pontos összegét itt tudják megnézni, de nem kell nagyon megijedni, ez csak pár eurós pluszköltséget jelent. Ettől függetlenül a visszamenőleges kifizettetést nem tartjuk elegáns húzásnak.

Ritkítja barcelonai járatait a WizzAir Galéria: Spanyol reptéri adóFotó: 24Hrs/joost Leijen/sunshine / Northfoto

Éppen ezért körbekérdeztünk más cégeknél is, hogy máshol mi a jellemző gyakorlat. Volt, aki járatritkítással reagál, és olyan is, aki csak az új ügyfelekkel fizetteti ki az új adónemet a reptéri illetékbe építve. "Sajnáljuk, hogy a spanyol repülőtéren ilyen buta módon növelik a költségeket. A spanyol légikikötők forgalma évek óta erősen növekszik, így számukra is evidens lehetne, hogy az utasokat adóztatás helyett érdemesebb szívesen fogadni. A Wizz Air most minden beszállítóval újratárgyalja az alapdíjakat, hogy továbbra is a legalacsonyabb árakat tudja biztosítani Spanyolország és Magyarország között" – nyilatkozták a Travelónak a WizzAir illetékesei. Később egy közleményt adtak ki, melyből kiderül, hogy a legalacsonyabb árakat járatritkítással tudják csak biztosítani. Így a téli időszakban jelentősen kevesebb gépük repül majd Barcelona és Madrid irányába, de legalább pluszköltsége nem lesz jelenlegi utasaiknak.

WizzAir gép Barcelona fapados repterén Gironában Galéria: Spanyol reptéri adóFotó: Tamas Vajda / Northfoto

Kíváncsiak voltunk egy utazási iroda véleményére is, hogy ott milyen módon tudják, illetve egyáltalán akarják -e behajtani az új adónemet az utasokon. Zám Tibor, a Best Reisen cégvezetője kérdésünkre elmondta, hogy a WizzAir járatait, és a Travel Service chartereit is igénybeveszik a spanyolországi nyaralások szervezésénél. Visszamenőleg nem emelnek árat, de az új foglalásoknál már beépítik a reptéri illetékbe az adót. „A jelenlegi piaci körülmények között nincs esély arra, hogy az utasokra hárítsuk át az új adót, ezt sajnos be kell vállalnunk, szerencse, hogy nem olyan nagy összegről van szó. Árverseny van, aki emel – mindegy miért és mennyit – a potenciális utasoknál hátrányba kerül. Ezért nem emelünk visszamenőleg árat, az új árak kialakításánál viszont valószínűleg a reptéri illetékbe építjük be az új adónemet" – mondta el Zám Tibor.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek