Önkéntesek és katonák tisztítják meg a lengyel Magas-Tátrát

Önkéntesek és katonák tisztítják meg a lengyel Magas-Tátrát

Ezer önkéntes és katona tisztítja meg a lengyel Magas-Tátra turistaútjait június végén. A turistaszezon elejére tervezett szemétgyűjtésre már több mint ötszázan jelentkeztek egész Lengyelországból, köztük a 6. légi szállítású dandár és olyan ismert sportolók, mint Leszek Cichy, az első lengyel, aki télen mászta meg a Mount Everestet.

Az akció tiszteletbeli védnökségét Zakopane polgármestere és a kis-lengyelországi vajda vállalták - olvasható a czystetatry.pl honlapon. Az akció jelképesen június 30-án, szombaton délután 15 órakor kezdődik, amikor a lengyel Magas-Tátra összes látogatható hegycsúcsán álló résztvevők üdvözlik egymást, majd elindulnak a turistautakon lefelé, szemeteszsákokba- és hátizsákokba gyűjtve a Tátrai Nemzeti Park (Tatrzanski Park Narodowy) területén talált hulladékot.

A szervezők azt remélik, hogy sikerül felkelteniük a vendégek figyelmét a tiszta természet szépségére, és nem csak takarítani fognak utánuk, írja a Turizmus.com. A hulladékszállítás technikai részéért a nemzeti park felel, a hegyi mentők (TOPR) pedig a résztvevők biztonságára ügyelnek. A projekt keretében csütörtöktől hétfőig ingyenes kempinget biztosítanak a sátrazóknak a Zakopanéban található Równia Krupowa nevű zöld területen, ahol vasárnap a helyi kórház számára véradást is szerveznek.

A lengyel túrázók és hegymászók egyik kedvence a Magas-Tátra. A hegység területének nem egész negyede (175 négyzetkilométer) tartozik Lengyelországhoz, de a szlovákiai résszel szemben a lengyelországi turistautak egész évben látogathatók. A régió turistaparadicsomának a 30 ezer lakosú Zakopanét tartják, ahol évente több millióan is megfordulnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek