» Hírek

Prágába költözött Alfons Mucha Szláv eposza

| | Nem érkezett még hozzászólás

A mai naptól tekinthető meg Prágában Alfons Mucha híres Szláv eposza, amely több mint négy évtizeden át a dél-morvaországi Moravsky Krumlov kastélyában volt. A szlávok történelmét megörökítő festményciklus majdnem kéttucatnyi nagyméretű képét a Kereskedelmi Palota nagytermében állították ki, amely a Cseh Nemzeti Galéria hivatalos kiállítóterme.

A rendkívüli érdeklődéssel várt kiállítás legalább két évig lesz látható. A Cseh Nemzeti Galéria azonban azt szeretné, ha a hatalmas festményciklus legalább tíz évig új helyén maradna.
Mucha, a szecesszió európai nagymestere a múlt század húszas éveiben készült festményciklusát Prágának adományozta, de azzal a feltétellel, hogy méltó helyen állítják ki őket. A város ezt akkor meg is ígérte, de teljesítésre valahogy sosem került sor. A 20 képből álló ciklus 1928-ban ugyan rövid ideig látható volt éppen a mai Kereskedelmi Palotában, de később évtizedekig raktárban volt, majd 1963-ban Moravsky Krumlovba került.

Prága önkormányzata három éve döntött úgy, hogy "hazahozza" értékes tulajdonát és az a szintén szecessziós építészeti remeknek tartott Kiállítási Palotában kap helyet. A Kiállítási Palota azonban időközben leégett, így került az eposz a Kereskedelmi Palotába.

Jan Mucha, Alfons Mucha unokája, a festő örökségének kezelője azonban elégedetlen a döntéssel. Azt szeretné, ha 2015-re egy új galéria épülne a Szláv eposz számára vagy a művet a prágai főpályaudvar (Wilson-pályaudvar) történelmi, szintén szecessziós épületében állítanák ki. Szakértők szerint mindkét megoldás hatalmas kiadásokat igényelne és Prágának erre jelenleg nincs pénze. A Szláv eposz a cseh főváros tulajdona, a Kereskedelmi Palota nagytermének az átalakítása és felújítása is 36 millió koronás befektetést igényelt.

A Mucha-mű költözése Moravsky Krumlovból Prágába nagy indulatokat váltott ki és számos tiltakozó akció kísérte. Mucha Szláv eposza ugyanis a dél-morvaországi kisváros egyik legfőbb idegenforgalmi látványossága volt, évente több mint százezer ember tekintette meg. A kiállítási teremben koncerteteket is rendeztek. A polgármester nem titkolja, hogy a város számára a híres mű elköltöztetése komoly anyagi veszteséget is jelent.

Alfons Mucha 1860. július 24-én született Ivancice morva kisvárosban (ma Cseh Köztársaság, akkor osztrák tartomány) apja második házasságából, aki előzőleg három árvával maradt özvegyen. Az art nouveau nagymestere 1939. július 14-én Prágában halt meg.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
1 napja
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
11 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
11 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
12 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.