A legénység és a férfiak menekülnek meg, ha süllyed a hajó

A legénység és a férfiak menekülnek meg, ha süllyed a hajó

Rossz hírünk van a tengerre vágyóknak: nem elég, hogy mostanában a luxus óceánjárókat az ág is húzza, egy friss tanulmány szerint ha beüt a krach, se a legénységre, se a férfi utasok udvariasságára sem nagyon számíthatnak a gyerekek és a nők. Nem őket mentik elsőként a süllyedő hajókról, hanem a legénység és a férfiak furakodnak leghamarabb a mentőcsónakokba - állítják svéd kutatók 18 hajókatasztrófa tanulmányozása alapján.

Az Uppsalai Egyetem kutatói a legsúlyosabb baleseteket tanulmányozták, a 18 vizsgált eset 1982 és 2011 között történt. A katasztrófákban összesen 15 ezer utas járt szerencsétlenül. Arra jutottak, hogy az adatok alapján a nőknek és gyerekeknek jóval kisebb az esélyük a túlélésre, mint a férfiaknak és a legénységnek- írja az MTI.

A Titanic esete azonban kivétel, róla valóban a nőket és gyerekeket mentették a leghamarabb, amit azonban csak úgy sikerült elérni, hogy agyonlövéssel fenyegették meg az előretolakodó férfiakat. Mivel a Titanic volt a leghíresebb hajókatasztrófa, ezért idővel általános hiedelem lett, hogy nők és gyerekek elsőbbséget élveznek mentéskor - foglalta össze Mikael Elindfer és Oscar Erixon tanulmányát az Austriantimes.at osztrák weboldal.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek