Román-szerb bringaút épül

A romániai Temes Megyei Tanács uniós támogatást nyert egy kerékpárút megépítésére, amely a Bega folyó töltésén kötné össze Temesvárt a szerbiai Nagybecskerekkel.

Jana Lavrits, a Temes Megyei Tanács szóvivője elmondta, a projektet Temes megye és a szerbiai Begaszentgyörgy (Ziliste) önkormányzata koordinálja. A két méter széles, negyven kilométer hosszú kerékpárút Temesvárról indul, Újvár község érintésével a magyar többségű Ótelek mellett szeli át az államhatárt és halad tovább Nagybecskerekig. A pálya megépítése a tervek szerint 2,3 millió euróba kerül. A Temes megyei önkormányzat önrésze az összeg két százaléka lesz.

A szóvivő szerint a Temes megyei Tanács másik két határon átnyúló projektje is támogatáshoz jut az Európai Unió regionális operatív programja által. Az önkormányzat egy a Bega folyó turisztikai potenciáljának a hasznosítását célzó tanulmányra, és a határon átnyúló közös beruházások népszerűsítésére, valamint a határon átnyúló internetes kereskedelmi infrastruktúra létrehozására is EU-s támogatást nyert.

A Temesváron átfolyó Bega csatorna a XX. század elején a térség legfontosabb kereskedelmi, szállítási útvonala volt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek