» Hírek

Áprilistól ismét nyitva a szolnoki repülőmúzeum

| | Nem érkezett még hozzászólás
Április elsején ismét megnyitja kapuit Közép-Európa egyik legnagyobb katonai repüléstörténettel foglalkozó létesítménye, a Szolnoki Repülőmúzeum.

A látogatókat a régi gépek mellett három újonnan beszerzett repülővel várják, amelyek mindegyike egyedülálló példány az országban - mondta el Sándor-Singer Éva sajtóreferens pénteken az MTI-nek.

Tájékoztatása szerint így megtekintheti a közönség azt a Jak-11-es kiképző repülőgépet, amelyet 1950-ben rendszeresítették a Magyar Néphadseregben, és 1960-ig szolgálta a katonai pilóták felkészítését. A másik újdonságot, az 1955-ben Csehszlovákiában gyártott Ölyvet a múzeum munkatársai újították fel, így régi méltóságában pompázik majd kiállítóhelyén. A harmadik repülő a magyar repülőtörténet egy igazi különlegessége, egy, az eredeti gép születésének 100. évfordulója alkalmából újraépített Kvasz-I. típusú légi oldtimer. Hozzá kapcsolódó érdekesség, hogy az eredeti repülő Szolnokon is tartott bemutatót a szandai réten 1911. november 26-án, és ettől a felszállástól számítják a szolnoki repülés történetét.

Az 1973-ban létrehozott repülőmúzeum a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum létesítményeként a Szolnoki Helikopter Bázis mellett Szandaszőlősön található, a 442-es közút mentén. A kiállított repülőgépek, felszerelések és dokumentumok többségét a honi légierő használta, de számos polgári utas- illetve teherszállító repülőgép is megtekinthető a gyűjteményben. A legtöbb gépet a második világháború utáni katonai repülés idejéből lehet látni, a közszemlére tett tárgyak között azonban vannak értékes dokumentumok a magyar repülés kezdeti időszakából is.

A 22 ezer négyzetméteres területen több mint félszáz repülőeszközt, számos motort, hajtóművet és egyéb berendezést mutatnak be. A szabadtéri kiállítóhely mellett egy 500 négyzetméter alapterületű hangár is őriz gépeket.

A szolnoki repülőmúzeum október 31-ig - hétfő kivételével - minden nap várja a látogatókat.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
1 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
1 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
6 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.