» Hírek

Megújult a Corvinus Egyetem Budai Arborétuma

| | Nem érkezett még hozzászólás
Több, mint 260 millió forintos uniós támogatásból újult meg a Budapesti Corvinus Egyetem 7,5 hektáros Budai Arborétuma a főváros XI. kerületében. Már interaktív táblák segítségével is tájékozódhatunk a kertben.

Az országosan is jelentős gyűjteményes kertben a növényállomány bővítése és fiatalítása mellett sor került a speciális élőhelyek - a sziklakertek, a kerti tó és a pergolák - újjáépítésére, az egykori Magyar Királyi Kertészeti Tanintézet épülete előtti Dísztér történeti kerti rekonstrukciójára és több műszaki létesítmény - például az üvegház és a Ménesi úti téglatámfal - teljes felújítására - tájékoztatta a csütörtöki projektzáró értékelésen a sajtó képviselőit Hrotkó Károly, az egyetem Dísznövénytermesztési és Dendrológiai  tanszékének vezetője.

A csaknem 120 éves Budai Arborétum Magyarország egyik kiemelkedő gyűjteményes kertje. A terület páratlan fás- és lágyszárú növénygyűjteménynek ad otthont, a távoli tájakról származó fajok és fajták honosításának műhelye, valamint a magyar dendrológiai, a fás szárú növénynemesítés eredményeinek bemutató színtere.

Fotó: Földi Imre / MTI

"Az arborétumban különleges és védett növényeket egyaránt lehet látni, állapotuk megőrzése, fejlesztése, növényanyaguk gyarapítása igen fontos, ennek keretében csaknem 300 új növényfaj, illetve növényfajta betelepítését végeztük el" - ismertette a projekt részleteit Hrotkó Károly. A pályázat keretében felújították az öntözőhálózatot és kiépítettek egy csapadékvíz-gyűjtőt, ezzel biztosítottá vált a gyűjtemények megfelelő vízellátása. Megújult emellett a kert történetében központi szerepet játszó Dísztér, amelyet az egykori Magyar Királyi Kertészeti Tanintézet díszkertjének megfelelően, korhű módon állítottak helyre.

"Az arborétum a szakmai feladatok mellett közösségi funkciókat is ellát: nem csak diákjaink látogatják pihenés és tanulás céljából, de a környékbeli iskolákkal és óvodákkal is kapcsolatban állunk, számukra rendszeresen szervezünk pedagógiai programokat. Gyakori látogatói a kertnek a környékbeli lakosok is, ezért a pályázati támogatásból újonnan felszerelt interaktív táblák, információs panelek segítségével az idelátogatók is tájékozódhatnak a kertről, valamint ezzel is segíteni kívánjuk az oktatatói munkát" - fejtette ki a tanszékvezető.

Fotó: Földi Imre / MTI

A Közép-magyarországi Operatív Program "Gyűjteményes növénykertek és védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása" című pályázati konstrukciójának keretében sorra került rekonstrukció több évtizede váratott magára.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Ajándékozzon pihenést! Lepje meg szeretteit a Miskolctapolca Barlangfürdő**** különleges élményével!

Delawer élménybeszámolót írt
Egy élhető város
3 napja
Delawer új galériát hozott létre
Amszterdami séta
3 napja
Lilla79 élménybeszámolót írt
Az ezeregyéjszaka meséi Marokkóban
6 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 30-31. nap
9 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.