Bővült a gyűrűsfarkúmaki-család Veszprémben

Négy kis gyűrűsfarkú maki, más néven katta látta meg egyszerre a napvilágot a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkban.

Szabó Petra, a park szóvivője az MTI-nek elmondta: az állatkert gyűrűsfarkúmaki-családja (amely egy hímből és annak három nőstényéből áll) a sikeres tenyészprogramnak köszönhetően minden évben apróságokkal örvendezteti meg a látogatókat és a szakembereket.

A most világra jött négy kölyök két anyától született, melyek egyenlőre egész nap hátukon, illetve hasukon hordozzák kicsinyeiket, de nevelésükből az egész csapat ki fogja venni a részét.
A kattáknál a nőstények a domináns egyedek, ők keresik ki a nekik szimpatikus hímet. Azt a hímet pedig, amely nem nyeri el tetszésüket, elűzik a csapatból.

Fotó: Josef Vybral / flickr

A veszprémi állatkertben két kattacsapat él: a tenyészcsapat, mely most négy kölyökkel gazdagodott, valamint egy csak hímekből álló csoport, mely a vörös varikkal és impalákkal együtt látható a makiösvényen - magyarázta Szabó Petra.

Az apróságokat minden látogató megcsodálhatja a barnamedvékkel szembeni kifutójukban.
A katták Madagaszkárról származnak, könnyen felismerhetőek hosszú, gyűrűs mintázatú farkukról, melyet járás közben magasra emelnek. Mókás külsejükkel és játékos viselkedésükkel mindig elnyerik a látogatók rokonszenvét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek