» Hírek

Szoknyájuktól szabadulnának a koreai stewardessek

| | Nem érkezett még hozzászólás
A dél-koreai Asiana Airlines női dolgozói megelégelték, hogy csak szoknyában, szemüveg nélkül, maximum két csattal a hajukban léphetnek fedélzetre.

Az Asiana Airlines légiutaskísérői megunták a divatjamúlt és szexista egyenruhát, és hadat üzennek neki – írja a Cnngo.com. A légitársaság híres kifogástalan kiszolgálásáról és stewardesseiről: 2011-ben a világ legjobb légiutaskísérőinek választották a cég dolgozóit a World Airline Awards-on. A kiváló munkaerők azonban mégis elégedetlenek: nem tetszik nekik az egyenruha, amit viselniük kell, és néhány egyéb előírással is meggyűlik a bajuk.

A női légiutaskísérőknek például csak szoknyában szabad dolgozniuk, nem lehet rajtuk szemüveg, csak kontaktlencse, kötelező manikűröztetni, és kettőnél több hajcsatot sem tűzhetnek a hajukba. Az idejétmúlt szabályok miatt az Asiana stewardessei a Nemzeti Emberi Jogi Bizottsághoz fordulnak. „Többször is előfordul, hogy le kell ülnünk, illetve fel kell állnunk az utasaink előtt. Szoknyában ez nem csak kényelmetlen, de néha még veszélyes is tud lenni”- mondta el a CnnGo-nak egy neve elhallgatását kérő légiutaskísérő. Egy másik pedig a folyamatos manikűrözésre panaszkodik, mert gyengévé és törékennyé teszi körmeit.

Kweon Soo-jeong, az Asiana stewardessek érdekvédelmi egyesületének elnöke kifejtette, hogy nem arról van szó, hogy a légikisasszonyok egyszerűen kényelmes nadrágokat követelnek. Inkább arról, hogy a funkcionalitást szeretnék előtérbe helyezni a hagyományokkal szemben, és a választás jogát szeretnék a magukénak tudni.

Annak ellenére, hogy a Korean Air a hasonló követeléseknek eleget téve már 2005-ben bevezette, hogy a női légiutaskísérők is viselhessenek nadrágot, az Asiana nem akar engedni. „Légitársaságunk egyenruháját a koreai tradicionális népviselet, a hanbok ihlette. A nők pedig hagyományosan nem viselnek nadrágot, ezért a mi stewardesseink sem fognak” - jelentette ki az Asiana Airlines vezetősége.

"Az öltözködési szabályaink inkább csak egyszerű irányelvek, amiket jó figyelembe venni, amikor az egyenruhát viselik dolgozóink. Egyetlen légiutaskísérő sem lesz megbüntetve, ha nem tartja be az összes pontot. Nyilván egyetlen stewardessünk sem fog melegítőruhát és edzőcipőt húzni munkába jövet, csak a kényelem és a biztonság okán” - tették hozzá. Viszont, ha tényleg csak irányelvekről van szó, és bíznak a náluk dolgozók értékítéletében, akkor miért találnak süket fülekre kéréseik?

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
5 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
5 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
10 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.