» Hírek

Fakó lóantilopok érkeztek a Szegedi Vadasparkba

| | Nem érkezett még hozzászólás
A karanténidőszak leteltét követően a két, Portugáliában született nőstényt egy bika társaságában már a látogatók is megfigyelhetik az Afrika-kifutóban.

Veprik Róbert igazgató elmondta az MTI-nek, hogy a szegedi állatkert állományából a két tehén az egyik leghosszabb utat tette meg, amikor tavaly év végén átszelte Európát. A több mint egy hétig tartó út végén a nagytermetű antilopok egészségesen megérkeztek, letöltötték a kötelező karanténidőt, majd hozzászoktak új istállójukhoz. Az időjárás kedvezőre fordultával pedig elérkezett az idő, hogy a nőstények a nagykifutóval, illetve a bikával is megismerkedjenek. A nőstények a nemzetközi fajmegmentési program (EEP) keretében kerültek Szegedre. Az európai állatkertekben mindössze száz példány él belőlük.

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

A beszoktatás során a gondozóknak arra is figyelniük kellett, hogy az erőteljes, magasra szökellő állatok - ha megriasztják őket - nekirohanhatnak a kerítéseknek, sőt akár az átugrásukkal is megpróbálkozhatnak. Ezért a kerítésre erősített ponyvákkal megjelölték, hol van az antilopok új otthonának a határa. A két fiatal tehén nyugodtan viselkedik, láthatóan jól érzi magát a kifutóban.
A gondozók bíznak benne, hogy a németországi Hannoverből származó bika is elnyeri a tetszésüket, és - Magyarországon először - fakólóantilop-borjak fognak születni a vadasparkban.

A fakó lóantilop a második legnagyobb termetű antilopfaj a jávorantilop után, testtömege 220-300 kilogramm, testhossza 2-2,5 méter, marmagassága pedig 140-160 centi. Híres arról, hogy szemben a többi antiloppal az akár egyméteresre is megnövő szarvát nemcsak az egymás elleni viaskodásokra használja, hanem keményen szembeszáll a ragadozókkal, akár az oroszlánnal is. Egy kifejlett állatnak nemigen van természetes ellensége, bátorsága azonban az emberrel szemben mit sem ér: az utóbbi időkben drasztikusan csökken a természetes populációk létszáma, elsősorban az élőhelyük elvesztése és az orvvadászat következtében.

Fotó: Kelemen Zoltn Gergely / MTI

A fakó antilopok Afrika fás szavannáin 6-12 fős csapatokban élnek, amelyeket egy-egy kifejlett hím vezet. A fiatal hímek hároméves koruk táján elhagyják a szülőcsoportjukat, és agglegény csapatokba állnak össze. Nappal aktívak, de a melegebb időszakot az árnyékban töltik, fűvel és levelekkel táplálkoznak. Naponta akár 200-400 hektárt is bejárnak, de a vízlelőhelyektől néhány kilométernél messzebb sosem távolodnak el.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Indiánnyár Járja be idén ősszel is a világot: Prágától Madridig, Münchentől Dubai-ig! (x)

szalay3 új galériát hozott létre
Szlovákia, Stará Ľubovňa (Ólubló), SzG3
3 napja
szalay3 új galériát hozott létre
Szlovákia, Levoca (Lőcse), SzG3
3 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.