» Hírek

Több százezer Szép-kártyás lesz

| | Nem érkezett még hozzászólás
Év eleje óta ötezerről 7600-ra emelkedett a Széchenyi Pihenőkártyát (Szép-kártya) elfogadó helyek száma, a kormány az év közepére 20 ezer partner-szolgáltatóra számít. Az üdülési csekket felváltó kártyarendszertől a belföldi turizmus fellendülését várják.

Már 4500 munkáltató - jellemzően a legnagyobbak - igényelt Szép-kártyát több százezer munkavállalónak, mondta el Körtvélyessy László, a megújult cafeteriarendszerért felelős miniszteri biztos szerdán Egerben.

Mintegy 65 ezer, az OTP, az MKB és a K&H bankok által kibocsátott kártya már a munkavállalók kezében van és ugyanennyinek folyik a gyártása. Az ezzel kapcsolatos költségek nem az államot terhelik, hanem a kibocsátó pénzintézeteket - tette hozzá.

Körtvélyessy László a Heves Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara fórumán elmondta: az évi 450 ezer forint erejéig feltölthető SZÉP kártya bevezetésével a kormányzat elsősorban a hazai turizmust kívánja élénkíteni: az üdülési csekk 6 százalékos jutalékával szemben a szolgáltatóknak csupán 1,5 százalékot kell fizetniük elfogadás esetén.

Önnek van Szép-kártyája?

 • 12
  Már van
 • 27
  Igényelni fogok
 • 55
  Nem ad a munkáltatóm
 • 9
  Nem kérek

Használata is lényegesen egyszerűbb: például a falusi vendéglátóknak nem kell 10-20 ezer forintos csatlakozási díjat fizetniük, illetve a csekkel szemben nem kell vesződni a beváltással sem. A fizetés terminál használata nélkül internet segítségével, vagy telefonon keresztül is megtörténhet. Az átfutási idő pedig a csekkre jellemző 2 hónappal szemben 15 nap, így a szolgáltatók lényegesen hamarabb juthatnak hozzá a pénzükhöz.

Mindettől azt várják, hogy lényegesen tágabb lesz a Szép-kártyát elfogadók köre, mint az üdülési csekk esetében. A keretösszegből 75 ezer forint fordítható rekreációs, egészségmegőrző célokra és 150 ezer forint étkezésre, ami egyenlő havi 12 500 forinttal.

A korábbi élelmiszer-utalványokat az új rendszerben  felváltó Erzsébet-utalványból az államhoz befolyó, várhatóan mintegy 10 milliárd forintot teljes egészében szociális célokra, szociális üdültetésre és étkeztetésre fordítják - mondta Körtvélyessy László.

Szép-kártya

A Szép-kártya a munkavállalók számára ingyenes, azt munkáltatójuktól kérhetik. A munkáltatók jelenleg három pénzintézet, az K&H Bank, az MKB Bank valamint az OTP Bank erre szakosodott leányvállalatainál igényelhetik a kártyákat dolgozóiknak.

A Szép-kártyán három alszámlát alakítottak ki, amelyekre különböző mértékig lehet kedvezményesen utalni a juttatásokat.

Az étkezés alszámlára évente 150 ezer forintot (vagyis havi 12 500 forintot) utalhatnak a munkáltatók kedvezményesen, ezt bármilyen meleg ételt forgalmazó vendéglátóhelyen, de az internetes házhozszállítás megrendelésekor is fel lehet használni.

A szálláshely alszámla kizárólag a belföldi szállások díjainak kifizetésére használható, éves szinten 225 ezer forint kedvezményes kerettel.

A rekreációs alszámla évi 75 ezer forinttal tölthető fel kedvezményesen, az összeget rendkívül széles körben lehet felhasználni, a színházjegyektől, kezdve a múzeumi, állatkerti belépőkön át az edző- és fitnesztermek, fürdők, lovardák és a hazai sípályák is az elfogadóhelyek között lehetnek.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
5 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
5 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
10 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.