» Hírek

Új látványosságok a Bodrogközben

| | Nem érkezett még hozzászólás
Közösen igyekszik fellendíteni a régió turizmusát három bodrogközi település, Karos, Karcsa és Pácin. Uniós támogatással épült új honfoglalás-múzeum Karoson, felújítják a karcsai Árpád-kori templomot és a pácini reneszánsz kastélyt.

A három szomszédos település, Karos, Karcsa és Pácin mintegy két évvel ezelőtt kezdett a Herman Ottó Múzeum szakembereivel közösen kezdett turisztikai fejlesztésbe. Az idén elkészülő felújítások és új épületektől a környék turizmusának fellendülését várják - Bodrogköz az ország leghátrányosabb helyzetű kistérségei közé tartozik.

 

Látnivalókban eddig sem volt hiány a környéken: a nemzetközi régészeti lelőhelyként elismert Karos az itt talált vezérsírok és más leletek tanúsága szerint a honfoglaló magyarság első központi szálláshelyéül szolgált. A Kárpát-medencébe érkező őseink a bodrogközi települést övező dombokról irányították az új haza jelentős részének a meghódítását, áll a három település közleményében.

Az egyik legrégebbi lakott településünkként számon tartott Karcsán egy teljesen épen fennmaradt román stílusú Árpád-kori templomot csodálhat meg az, aki a Bodrogközbe látogat, amely közel egy évezrede áll ott a kora kereszténység időszakának méltó emlékeként. A szomszédos Pácinban található kastélyba lépve pedig a reneszánsz, a középkori humanizmus barátságosabb légkörébe nyerhetünk bepillantást, ahol a kor gazdag főnemesei – köztük a Mágóchy család – pihentek és vadászgattak.

 

Az Európai Unió támogatásával, a magyar állam társfinanszírozásával közel 400 millió forint értékben megvalósuló beruházás révén Karoson új kiállítótér épül, amelyben az eredeti leletek, panoptikális rekonstrukciók, valamint digitális interaktív eszközök segítségével mesélik el és mutatják be a honfoglaló magyarság történetét, életmódját és szokásait. A 2012 júniusában nyíló kiállítótér mellett oktató és foglalkoztató helyiségek, ajándékbolt, és új közösségi terek is helyet kapnak a létesítményben.

A karcsai Árpád-kori templomban a faragványokat és bútorzatokat restaurálják, míg a pácini kastélyban felújításra kerülnek a múzeum belső terei, a szobákban reneszánsz enteriőrőket alakítanak ki, valamint digitális eszközök segítségével egy a reneszánsz korát bemutató interaktív kiállítótér is helyet kap az épületben.

Emellett megújul a kastélyt övező kert és őspark, valamint új fogadóhelyiségekkel és egy térségi turisztikai információs központtal bővül a múzeum, ahol a kastélyról és a környék látnivalóiról, szállás- és vendéglátóhelyeiről kaphatnak majd felvilágosítást az érdeklődők.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
5 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
5 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
10 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.