» Hírek

Visszatérnek a lovas fakitermelésre a Sóstói-erdőben

| | Nem érkezett még hozzászólás
Traktorok helyett ismét lovak húzzák majd ki a kivágott fákat a védett erdőből, hogy óvják az őshonos állatokat. A Nyíregyháza melletti Sóstói-erdőben szőrös karú denevérek, kockás siklók, futrinkák és aranyos bábrablók is élnek.

Környezetvédelmi okokból visszatérnek a lovas fakitermelésre a Nyíregyháza melletti, Natura 2000-es oltalom alatt álló, 370 hektáros Sóstói-erdőben.

Anka József kivágott fatörzseket húz Bolygó lovával a Sóstói-erdőben, ahol környezetvédelmi okokból visszatértek a lovas fakitermelésre.
Anka József kivágott fatörzseket húz Bolygó lovával a Sóstói-erdőben, ahol környezetvédelmi okokból visszatértek a lovas fakitermelésre. Fotó: Balázs Attila / MTI

Tölgyfa Gábor, a Nyírerdő Zrt. nyíregyházi erdészetének igazgatója az MTI-nek elmondta: az erdőben öt helyen, összesen 13 hektáron kezdődnek állománynevelési munkálatok, s a kivágásra kerülő rossz állapotban lévő, vagy kiszáradt, balesetveszélyessé vált fákat traktor helyett lóval vontatják majd ki a területről. A nagy rönköket egyesével húzzák ki a lovak, míg a kisebbeket, ágakat és gallyakat könnyen forduló, kétkerekű kocsikra rakva vontatják ki az igásállatokkal.

Az igazgató szerint ez a fakitermelési mód környezetkímélési szempontból előnyös, bár kétségtelenül költségesebb és lassabb. Az erdő felső talajának rétegét ugyanis a lóvontatású szállítás nem bolygatja úgy meg, mint a gépi, ráadásul zaj-és károsanyag-kibocsátás sincs. „Ez igen fontos“ - hangsúlyozta Tölgyfa Gábor – „hiszen védeni kell az erdő téli lakóit, madarait, állatait, sőt a kora tavasszal érkezőket is, mivel a munkálatok március közepéig tartanak.“

Anka József kivágott fatörzseket akaszt Bolygó lovához a Sóstói-erdőben, ahol környezetvédelmi okokból visszatértek a lovas fakitermelésre.
Anka József kivágott fatörzseket akaszt Bolygó lovához a Sóstói-erdőben, ahol környezetvédelmi okokból visszatértek a lovas fakitermelésre. Fotó: Balázs Attila / MTI

A Sóstói-erdőt télen hatalmas csapatokba összeverődve lakják a vetési varjak és a hozzájuk csapódott csókák. Süvöltő, csíz, csonttollú, nagy őrgébics, sárgafejű királyka és fenyőrigó is ugrál a lombtalan fákon. Rajtuk kívül cinegék, zöldikék, tengelicek, csil-csalp füzikék, csicsörkék, fülemülék, ószapók, szürke légykapók, poszáták, kakukkok, szajkók és baglyok fészkelő helye még az erdő. Őz, mezei nyúl, borz és róka is jellemző lakója a területnek.

Az idős fák odvaiban pedig gazdag denevérfauna él, korai-, törpe-, vízi-, szőrös karú-, fehértorkú- és szoprándenevér, írja az MTI. A téli vackaikba húzódó sünök, mocsári teknősök, vízisiklók, kockás siklók, tarajos és pettyes gőték, tavi és mocsári békák, illetve varangyok álmát sem akarják megzavarni gépek zajával a favágók. És persze vigyázni kell a rovarok, a hőscincér, az orrszarvúbogár, kis szarvasbogár, futrinka és az aranyos bábrabló lakóhelyére is.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
1 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
1 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
5 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.