» Hírek

A londoni Leonardo-kiállítás az Urániában

| | Nem érkezett még hozzászólás
Különleges tárlatvezetésre várják Leonardo da Vinci rajongóit az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A londoni National Gallery kiállítása tekinthető meg film formájában. A képek túl sérülékenyek egy világ körüli turnéhoz, így mégis megnézhetjük őket.

Február 16-án, a világpremierrel egy időben láthatja a magyar közönség a londoni National Gallery nagysikerű Leonardo da Vinci-kiállítás tárlatvezetését bemutató filmet az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Magyarország mellett az Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Kanada, Kolumbia, Csehország, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Luxemburg, Málta, Mexikó, Hollandia, Új-Zéland, Lengyelország és Svédország digitális technikával felszerelt filmszínházaiban vetítik a filmet február végéig - közölte az Uránia az MTI-vel.

A világ egyik legértékesebb festménye: Hölgy hermelinnel
A világ egyik legértékesebb festménye: Hölgy hermelinnelFotó: Wikipedia

A londoni Nemzeti Galéria tavaly november elején megnyílt Leonardo da Vinci: Festő a milánói udvarban című kiállításának sajtóbemutatóján a gálaest házigazdája, Mariella Frostrup televíziós műsorvezető és Tim Marlow, a londoni White Cube galéria művészettörténésze, illetve igazgatója kalauzolta végig a nézőket. Ezalatt érdekességeket is elárultak a kiállított festmények történetéről. A londoni tárlatra pillanatok alatt elkapkodták a jegyeket. A festmények sérülékenysége miatt a kiállítást nem lehet hagyományos világkörüli turnéra vinni, a Leonardo Live (Leonardo élőben) című HD minőségű, százperces filmprodukció viszont lehetővé teszi, hogy a tárlat világkörüli turnéra induljon.

Az utolsó vacsora
Az utolsó vacsoraFotó: Northfoto

Az ismert Leonardo-festmények közül korábban nem volt látható annyi egy helyen, mint a február 5-ig látogatható kiállításon. A nagyközönség először láthatja együtt a Sziklás Madonna mindkét változatát: az 1483 és 1486 között festett képet, amelyet a párizsi Louvre őriz és a későbbi, 1491-1508 között készített másik verziót, amely 1880 óta gazdagítja a londoni galéria gyűjteményét. A kiállításon helyet kapott a közelmúltban előkerült Salvator Mundi című alkotás, valamint a világ egyik legértékesebb festményeként számon tartott Hölgy hermelinnel című kép is. Látható továbbá Az utolsó vacsora eredeti méretű, Leonardo kortársa által készített korabeli másolata, amelyen a festmény olyan részletei is feltárulnak, amelyeket az eredeti alkotás húsz éves restaurálása során már nem tudtak helyreállítani.

Sziklás Madonna
Sziklás MadonnaFotó: Wikipedia

A londoni tárlat sikerét jelzi, hogy a hivatalosan 16 fontért (5800 forint) értékesített belépőket 20-25-szörös áron kínálták az internetes másodterjesztők. Az Urániában eredeti nyelven, magyar felirattal lesz látható a tárlatvezetés filmje.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Ajándékozzon pihenést! Lepje meg szeretteit a Miskolctapolca Barlangfürdő**** különleges élményével!

Delawer élménybeszámolót írt
Egy élhető város
3 napja
Delawer új galériát hozott létre
Amszterdami séta
3 napja
Lilla79 élménybeszámolót írt
Az ezeregyéjszaka meséi Marokkóban
6 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 30-31. nap
9 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.