» Hírek

Biztonságosabb repülni, mint valaha

| | Nem érkezett még hozzászólás
2011 a repülés történetének egyik legbiztonságosabb éve volt. A balesetek száma egyre csökken, a megtett kilométerek és repülőgépek száma pedig szakadatlanul nő.

Tovább javult a légi közlekedés biztonsága tavaly, a balesetben elhunytak száma alapján 2011 a második legbiztonságosabb év volt 1945 óta, a balesetek száma alapján pedig a harmadik - mutatta ki a repülésbiztonsági hálózat (Aviation Safety Network, ASN) elnevezésű nemzetközi civil szervezet. Tavaly összesen 507 utas vesztette életét menetrendszerinti repülőjáratokon, halálos áldozattal járó baleset pedig 28 történt. A statisztikát Oroszország vezeti, ott 6 balesetben összesen 118-an haltak meg, a második Kongó, a harmadik Indonézia. A legsúlyosabb szerencsétlenség január 9-én történt, amikor az Iran Air egy 36 éves Boeing 727 típusú gépe leszállás közben lezuhant, a balesetben 77 ember halt meg.

fotó: Marc Meyerbroeker/Northfoto

A baleseti statisztika évről évre javul, annak ellenére, hogy a megtett utaskilométer és a repülőgépek száma szakadatlanul nő. Az utóbbi évtizedekben valamennyi légitársaságot együttvéve a flotta nagysága 15 évente megduplázódott, jelenleg összesen 15 ezer olyan repülőgép közlekedik, amely 100-nál több utas szállítására alkalmas. Hasonló dinamizmussal nőtt a megtett utaskilométerek száma is, miközben a balesetekben elhunytak száma hosszabb időtávot tekintve folyamatosan csökkent; az 1990 és 1999 közötti időszakban az éves átlag 1200 baleseti haláleset volt, míg 2001 és 2010 között 764.

Az ASN a polgári légi szállítással foglalkozó társaságok egynél több motorral meghajtott repülőit veszi számításba statisztikáiban, a magángépek, a céges repülők és a katonai repülőgépek így kimaradnak az összesítésből. A szervezet adatbázisa alapján 2004 volt a legbiztonságosabb év, akkor összesen 466-an haltak meg repülőszerencsétlenségben.

A halálos áldozatok és a balesetek számában mutatkozó csökkenés a technológiai fejlesztésekre és a hatósági felügyelet erősödésére vezethető vissza szakértők szerint. Tavaly a balesetet kiváltó okok között az első helyen az emberi mulasztás áll, és az ágazat két legjelentősebb szereplője, az Airbus és a Boeing legújabb modelljei közül egy sem volt érintett halálos kimenetelű balesetben - írta kedden az ASN adatai alapján a Financial Times Deutschland című német üzleti lap.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Ajándékozzon pihenést! Lepje meg szeretteit a Miskolctapolca Barlangfürdő**** különleges élményével!

Delawer élménybeszámolót írt
Egy élhető város
3 napja
Delawer új galériát hozott létre
Amszterdami séta
3 napja
Lilla79 élménybeszámolót írt
Az ezeregyéjszaka meséi Marokkóban
6 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 30-31. nap
9 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.