» Hírek

Féláron vett új hajó a Balatonon

| | 6 komment
Jutányos áron egy tönkrement német hajógyárból vette meg a Balatoni Hajózási Zrt. azt a 300 fős új személyszállító hajót, mely szerdán érkezett Siófokra. A hajót a szállításhoz szét kellett vágni, várhatóan jövő szeptemberre készül el és szállíthat majd utasokat.

A 40,4 méteres, 90 tonnás hajót nagyobb darabokra bontva, uszállyal szállították a Dunán Dunaújvárosig, majd kedden trélerekre daruzták, hogy a siófoki összeszerelő-műhelybe szállítsák.

Fotó: Varga György / MTI

Horváth  Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, az önkormányzatok tulajdonában lévő társaság az új járművet 500 ezer euróért, fél áron vásárolta meg a Bodan Werft hajógyártótól, amely tönkrement amiatt, hogy ennek a hajónak az eredeti osztrák vevője visszamondta a megrendelését.

A vezérigazgató kifejtette, a balatoni cég nagy figyelmet fordít 25 darabból álló személyhajó-flottájának korszerűsítésére. Ennek a programnak a keretében került sor a félkész hajótest megvásárlására a Bodeni-tóról.

Ahhoz, hogy a Balatonhoz tudják szállítani, a hajótestet szét kellett vágni, amit a balatoni hajózási társaság lakatos-hegesztő brigádja végzett el még Németországban. Mivel mind a Balaton, mind a Sió-csatorna vízállása igen alacsony, az uszályon érkező darabokat nem lehetett vízen szállítani Siófokig, ezért át kellett daruzni egy trélerre. A közúton továbbszállított hajótest érkezését szerdára várják Siófok-Kilitinél, ahol sólyapályára, majd a Sió-csatornába kerül, és pár napon belül átzsilipelik a Balatonra.

Várhatóan jövő év szeptemberére építik készre a hajótestet a társaság dolgozói, és mutatják be az új személyszállító hajót a nagyközönségnek, amely az egyik legnagyobb menetrend szerinti közlekedésbe bekapcsolódó hajó lesz a Balatonon. Nevének kiválasztására pályázatot írnak ki.

Fotó: Varga György / MTI

Horváth Gyula arról is beszámolt, hogy a társaság keddi igazgatósági és felügyelőbizottsági ülésén elfogadták az idei év beszámolóját. A társaság 2011-ben 1 milliárd 900 millió forintos nettó árbevételt ért el, ami 2,5 százalékkal meghaladja a tavalyit, és száz millió forint körüli eredményt produkált, amely szintén pár százalékos javulást mutat a tavalyi számokhoz képest. Ez részben a költségtakarékos intézkedéseknek, részben a komp és a vitorláskikötők megnövekedett forgalmának köszönhető - tette hozzá.

A balatoni személyhajózás tavaszig szünetel, a komp azonban a tó befagyásáig közlekedik Szántód és Tihany között. Szántódról 7-17 óra között, Tihanyból 7:30 és 17:30 között indulnak a járatok óránként. December 24-én és Szilveszter napján az utolsó komp Szántódról 15 órakor, Tihanyból 15:30-kor indul, január elsején az első komp Szántódról 10 órakor, Tihanyból 10.30-kor indul.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Minden perc ajándék! Töltse a szebbnél szebb őszi napokat családjával!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
15 órája
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
16 órája
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
5 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.