» Hírek

Randirepülőgépet tervez a KLM

| | 8 komment
Mindig is arról álmodott, hogy egy csinos szőke nő mellé ül a repülőn, ám eddig csak üvöltő gyerekeket és idegesítő nyugdíjasokat fogott ki? A KLM tervezett új szolgáltatásával kiválaszthatja, ki mellé szeretne ülni, legyen az horgászcimbora, álmai nője, avagy szintén zenész.

Akár társaságban, akár egyedül utazunk, fontos kérdés, hogy kikkel töltünk együtt hosszú órákat szűk helyen összezárva. A holland KLM légitársaság azoknak fejleszti új programját, akik megelégelték, hogy a repülőutakon mindig az üvöltő bébi mögött, de mindenképp a folyamatosan krákogó bácsi előtt, illetve a gép legkövérebb utasának tőszomszédságában kapnak helyet. (És akkor a minden gépen kötelezően megjelenő cowboykalapos utast még nem is említettük.)

kép: JasonDGreat - Flickr
kép: JasonDGreat - Flickr

A KLM „meet and seat” névre keresztelt szolgáltatása ezen a helyzeten kíván változtatni. A szolgáltatás lényege, hogy az utasok hozzáférést kapnak egymás online profiljaihoz – feltehetőleg Facebook és LinkedIn oldalaikhoz - és kiválaszthatják, ki mellé szeretnének ülni. Utastársainkat kiválaszthatjuk foglalkozásuk, de hobbijaik, sőt szimplán vonzó fényképük alapján is. A cég nem kívánt részleteket elárulni új rendszeréről, melyet még fejlesztenek, és mely jövőre indul.

Ön ki mellé szeretne ülni?

 • 497
  Csinos/jóképű szőke
 • 84
  Hallgatag, jószagú
 • 377
  Üres szék
 • 177
  Párom
 • 73
  Bruce Dickinson

A legtöbb légitársaságnál már most is ki lehet választani online becsekkolásnál az ülőhelyet, bár ezért egyre több cég kér felárat. A KLM feltehetőleg ehhez kapcsolja majd hozzá az utasok profiljait, persze csak azokét, akik bekattintották ezt a szolgáltatást. Egy hosszú és unalmas repülőút így válhat kellemes ismerkedéssé vagy baráti beszélgetéssé, ahelyett, hogy a szomszéd durcás, kövér tinédzserrel lökdösődnénk a karfáért. Sőt, a LinkedIn profilok hozzáférhetősége miatt szakmai ismeretségek is köttethetnek a repülőn a KLM elképzelése szerint. A légitársaság egyelőre nem közölte, hogy kell-e majd külön díjat fizetni a szolgáltatásért.

Nekem elég hátborzongatóan hangzik az ötlet, hogy vadidegenek nézelődjenek a profilomon, csak azért, mert pár órát egy légtérben kényszerülünk tölteni. Egy Amerikában, 1000 utazó részvételével lezajlott kutatás szerint viszont az utasok 45 százaléka bevallotta, hogy flörtölt már repülőgépen. Sőt, a válaszolók harmada a földön is folytatta az ismerkedést egy randi formájában, 8 százalék pedig tartós kapcsolatot is kialakított az égi románcból. Kérdés, hogy ha mégsem sikerült jól választani, az idegesítően nyomuló utastársakat, vagy a munkáért kuncsorgókat ki szereli majd le... Reméljük, a KLM légikisasszonyai pszichológiai kiképzést is kapnak a program bevezetése előtt.

A legjobb helyek a gépen

Aki flört helyett inkább a kényelemre szavaz, mindenképp látogassa meg a SeatGuru nagyszerű oldalát. Itt légitársaság és járatszám alapján tájékozódhatunk a gép legjobb és legrosszabb helyeiről. Persze a büdös utastársakat nem tudja a rendszer előre jelezni, de a lábtér mérete, a fedélzeti monitorok elhelyezkedése és a felszolgált menüválaszték is hasznos információ lehet, különösen tengerentúli járatoknál. Sajnos a Malév nem szerepel az adatbázisban, de a járatinformációkból általában könnyedén kideríthető a gép típusa, és így már könnyen utána tudunk nézni az adott repülőnek.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Advent Németországban Ahol ízlelőbimbóinkat a karácsonyi sütemények, a forralt bor és a helyi specialitások kényeztetik.

Delawer élménybeszámolót írt
Egy élhető város
3 napja
Delawer új galériát hozott létre
Amszterdami séta
3 napja
Lilla79 élménybeszámolót írt
Az ezeregyéjszaka meséi Marokkóban
5 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 30-31. nap
9 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.