» Hírek

Óbudán vendégeskedik a káptalantóti piac

| | 3 komment
Karácsonyig szombaton és vasárnap egész nap várják a káptalantóti biopiac kofái vásárlóikat az óbudai főtéren. Később a Zichy-kastélyban nyílhat állandó hétköznapi piac, miközben a Káli-medencében is tovább működik a vasárnapi biopiac.

Az óbudai adventi vásáron vendégeskedik a Balaton-felvidék turisztikai attrakciójának számító káptalantóti termelői és kézműves piac, az alkalomból várhatóan hosszabb távú együttműködés lesz - tájékoztatta Harmathy Ildikó, a piaci árusok többségét tömörítő Liliomkerti Piac Szövetkezet elnöke az MTI-t csütörtökön.

A káptalantóti piac nyáron
A káptalantóti piac nyáron

Harmathy Ildikó elmondta, Óbuda maga kereste meg a káptalantóti piacot a felkéréssel, hogy a hagyományos főtéri adventi vásárukra vonuljanak fel a Káli-medence kis- és őstermelői is. "A hosszú távra tervezett együttműködést azért tartjuk fontosnak, mert ez a legjobb módja, hogy a városlakók közvetlenül juthassanak termelői zöldséghez, gyümölcshöz, házi készítésű sajthoz, szörphöz, savanyúsághoz vagy lekvárhoz" - tette hozzá.

A káptalantóti kofák mellett óbudai kézművesek kínálják portékáikat a szórakozató műsorokkal is szolgáló óbudai adventi vásáron, amely karácsonyig szombatonként és vasárnaponként tart nyitva délelőtt 11-től este 7 óráig. A termelői szövetkezet és Óbuda önkormányzata hosszú távú együttműködésre készül, a főtérhez közeli Zichy-kastélyban egy folyamatos, hétköznap üzemelő termelői piac megvalósításával - számolt be a szövetkezeti elnök.

Két helyen is lesz

A káptalantóti piac termelői nem költöztek fel teljesen a fővárosba, így továbbra is nyitva lesz az egész évben vasárnap délelőttönként működő helyi Liliomkert piac (december 25-ét és január 1-jét kivéve).

Mióta létrehozták, egyre nő a népszerűsége a Káli-medence déli részén, a Balaton közelében található termelői és kézműves piacnak. Kiötlője, Harmathy Ildikó a festői vidéken egyfajta programot és találkozóhelyet is kívánt vele teremteni, ahol a nyári turisztikai szezonban művészek, zenészek is gyakran megfordulnak, és rendszeresen tartanak zenei előadásokat, gyerekprogramokat. A Liliomkerti piac a házi termelésű illetve készítésű élelmiszerek mellett kézműves és biotermékek sorát kínálja, de színfoltjának számítanak a régiség- és használtkönyv-árusok is.

Az Index korábbi videója a káptalantóti piac körüli vitáról:

A hatóságokkal a fennmaradásért negyedik éve küzdő Liliomkert kis- és őstermelői tavaly összefogtak és szövetkezetbe tömörültek, hogy eredményesebben képviselhessék érdekeiket, versenyképesebbé váljanak, és több vidéki ember számára biztosítsanak megélhetést. Az elnök beszámolója szerint a jelenleg mintegy 150 tagot számláló Liliomkerti Piac Szövetkezetnek bárki tagja lehet, aki elfogadja céljait.

Ennek legfontosabb passzusa a piacozás hagyományának újjáélesztése "békebeli hagyományok szerint", vagyis: megteremtve a lehetőséget, hogy az emberek közvetlenül a termelőtől vásárolhassanak természetes, lehetőleg vegyszermenetes alapanyagokból készült élelmiszereket, a kézművesek és más alkotók népszerűsíthessék és árulhassák portékáikat, és az otthonokban feleslegessé váló dolgok új gazdára találhassanak.

Azt egyelőre nem tudni, mi lesz a káptalantóti piac sorsa, a szántó minősítésű területre ugyanis nyáron bontási kötelezést adott ki az önkormányzat. A standok ugyanis túlságosan nagy területet foglalnak el, pedig a szántónak csak 3 százaléka építhető be. A Liliomkert szövetkezet most a terület átminősítéséért küzd.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Minden perc ajándék! Töltse a szebbnél szebb őszi napokat családjával!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
15 órája
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
16 órája
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
5 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.