Óbudán vendégeskedik a káptalantóti piac

Karácsonyig szombaton és vasárnap egész nap várják a káptalantóti biopiac kofái vásárlóikat az óbudai főtéren. Később a Zichy-kastélyban nyílhat állandó hétköznapi piac, miközben a Káli-medencében is tovább működik a vasárnapi biopiac.

Az óbudai adventi vásáron vendégeskedik a Balaton-felvidék turisztikai attrakciójának számító káptalantóti termelői és kézműves piac, az alkalomból várhatóan hosszabb távú együttműködés lesz - tájékoztatta Harmathy Ildikó, a piaci árusok többségét tömörítő Liliomkerti Piac Szövetkezet elnöke az MTI-t csütörtökön.

A káptalantóti piac nyáronForrás: Travelo

 Harmathy Ildikó elmondta, Óbuda maga kereste meg a káptalantóti piacot a felkéréssel, hogy a hagyományos főtéri adventi vásárukra vonuljanak fel a Káli-medence kis- és őstermelői is. "A hosszú távra tervezett együttműködést azért tartjuk fontosnak, mert ez a legjobb módja, hogy a városlakók közvetlenül juthassanak termelői zöldséghez, gyümölcshöz, házi készítésű sajthoz, szörphöz, savanyúsághoz vagy lekvárhoz" - tette hozzá.

A káptalantóti kofák mellett óbudai kézművesek kínálják portékáikat a szórakozató műsorokkal is szolgáló óbudai adventi vásáron, amely karácsonyig szombatonként és vasárnaponként tart nyitva délelőtt 11-től este 7 óráig. A termelői szövetkezet és Óbuda önkormányzata hosszú távú együttműködésre készül, a főtérhez közeli Zichy-kastélyban egy folyamatos, hétköznap üzemelő termelői piac megvalósításával - számolt be a szövetkezeti elnök.

Két helyen is lesz

A káptalantóti piac termelői nem költöztek fel teljesen a fővárosba, így továbbra is nyitva lesz az egész évben vasárnap délelőttönként működő helyi Liliomkert piac (december 25-ét és január 1-jét kivéve).

Mióta létrehozták, egyre nő a népszerűsége a Káli-medence déli részén, a Balaton közelében található termelői és kézműves piacnak. Kiötlője, Harmathy Ildikó a festői vidéken egyfajta programot és találkozóhelyet is kívánt vele teremteni, ahol a nyári turisztikai szezonban művészek, zenészek is gyakran megfordulnak, és rendszeresen tartanak zenei előadásokat, gyerekprogramokat. A Liliomkerti piac a házi termelésű illetve készítésű élelmiszerek mellett kézműves és biotermékek sorát kínálja, de színfoltjának számítanak a régiség- és használtkönyv-árusok is.

Az Index korábbi videója a káptalantóti piac körüli vitáról:

 A hatóságokkal a fennmaradásért negyedik éve küzdő Liliomkert kis- és őstermelői tavaly összefogtak és szövetkezetbe tömörültek, hogy eredményesebben képviselhessék érdekeiket, versenyképesebbé váljanak, és több vidéki ember számára biztosítsanak megélhetést. Az elnök beszámolója szerint a jelenleg mintegy 150 tagot számláló Liliomkerti Piac Szövetkezetnek bárki tagja lehet, aki elfogadja céljait.

Ennek legfontosabb passzusa a piacozás hagyományának újjáélesztése "békebeli hagyományok szerint", vagyis: megteremtve a lehetőséget, hogy az emberek közvetlenül a termelőtől vásárolhassanak természetes, lehetőleg vegyszermenetes alapanyagokból készült élelmiszereket, a kézművesek és más alkotók népszerűsíthessék és árulhassák portékáikat, és az otthonokban feleslegessé váló dolgok új gazdára találhassanak.

Azt egyelőre nem tudni, mi lesz a káptalantóti piac sorsa, a szántó minősítésű területre ugyanis nyáron bontási kötelezést adott ki az önkormányzat. A standok ugyanis túlságosan nagy területet foglalnak el, pedig a szántónak csak 3 százaléka építhető be. A Liliomkert szövetkezet most a terület átminősítéséért küzd.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek