Már féléves a nyíregyházi törpevíziló-borjú

Már féléves a nyíregyházi törpevíziló-borjú

 

Immár fél éve, hogy törpevíziló született Nyíregyházán. A több mint 50 kilogramm súlyú bika ideje nagy részét anyja mellett tölti, s a nagy testű rokonától – a nílusi vízilótól – eltérően, előnyben részesíti a szárazföldet.

Fotó: Sostozoo.hu

 

A ritka fajt a Nyíregyházi Állatpark az Európai Fajmegőrzési Program keretében tartja. A francia és a dán kertből érkezett szülőpár 2009 óta él együtt, láthatóan boldog párkapcsolatban, hiszen már harmadik alkalommal született utódjuk ( 2011, 2015 és 2017 -ben).

A 190 nap után világra jött kicsi rohamtempóban növekszik, születésekor 5 kilogrammos volt, most pedig nagyjából 50 kilogramm testtömegű. Ivarérett korában testsúlya elérheti majd a 250 kilogrammot.

Bár még fogyaszt anyatejet is, 3 hónapos kora óta eszik szilárd táplálékot is, ami szénából, zöldség- és gyümölcsfélékből áll.

Fotó: Sostozoo.hu

 

A törpevíziló (Choeropsis liberiensis) a nílusi víziló (Hippopotamus amphibius) kisméretű rokona, Nyugat-Afrika esőerdeiben és mocsaraiban őshonos. Míg a közel 2000 kilogramm testsúlyú nílusi vízilovat már az ókorban is ismerték, a törpevíziló az egyik legkésőbb, a 19. század végén felfedezett nagytestű emlősfaj. Ennek az az oka, hogy rejtett életmódot folytató, félénk állat és a fehér ember által nem járt nyugat-afrikai esőerdők mélyén él.

A természetben a hímek és a nőstények csak ritkán találkoznak egymással, a hímek három, míg a nőstények 3-5 évesen válnak ivaréretté, valamint 31 éves korukig fogamzóképesek. Születésük után a kis vízilovakat néhány napig elfektetik, elrejtik az anyák, akkor is ott maradnak, ha az anyjuk otthagyja őket.

Fotó: Sostozoo.hu

 

Napjainkban alig kétezer egyed él a természetben, az állatfajt élőhelyeinek csökkenése és a vadászat egyaránt veszélyezteti. A világ állatkertjeiben kevesebb mint kétszáz egyedet tartanak számon, melyből százhúsz Európában él.

Ha a Nyíregyházi Állatkertben jár, ne feledje el megnézni az ország legcukibb párduckölykeit és a szintén idén született, különleges Grévy-zebrát sem.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek