» Heti Cuki

Fekete, szőrös és cuki: ugrótamarin született Szegeden

| | Nem érkezett még hozzászólás

A Szegedi Vadaspark újabb állatkával gyarapodott: ezúttal ugrótamarin született. A szőrös apróság egyelőre anyja hátán csimpaszkodva éli mindennapjait.

Ügyes kis rejtőzködő a bébitamarin
Ügyes kis rejtőzködő a bébitamarinFotó: Endrédi Lajos / Szegedi Vadaspark

Nem mindennapi esemény ez, mert tizenhat évnek kellett eltelnie, mire az ugrótamarinok szaporodni kezdtek. A fajmegmentési program keretén belül Szegeden került össze a szülőpár, akik nászából ez az utód született. A szeptember 20-án született kicsit a látogatók is megleshetik már, a Vadaspark trópusi házában. 

A Szegedi Vadasparkban az idén már több cukiság is napvilágot látott: többek között egy közel sem ijesztő sátánmajom, helyes kis alpesi mormoták és egyre több a kölyök krokodil is.

A Goeldi-tamarin az egyik legkésőbben felfedezett főemlős, csak 1904-ben írta le a svájci zoológus, aki a nevet adta a majomnak. Több tulajdonságát tekintve is kitűnik a karmosmajmok sorából, például kettő helyett egy utóda születik, amely először két hétig az anyjába kapaszkodik. Majd az apa veszi át őt, végül, kb. 4 hetes korában az egész család együtt neveli, az idősebb testvéreket is beleértve. Kisebb családokban élnek, viszont a karmosmajmok többi fajához képest nagyobb területen belül mozognak. Gyümölcsökön, gombákon, rovarokon kívül előszeretettel fogyasztanak kisebb gerinceseket is, gyíkokat és madárfiókákat egyaránt. A másik nevük, az ugrótamarin a jellegzetes mozgásukra és kiváló ugrási képességükre utal, hiszen 4 métert is tudnak ugrani két faág között. Amazónia nyugati részén élnek, a trópusi esőerdők alsóbb lombkoronaszintjein mozognak, sokszor a sűrű bambusz között – tudtuk meg a részleteket a Vadaspark honlapjáról.

Ha erre jár, ne feledje: a Vadasparkban immár negyedszer lesz Halloween-buli, október 31-én. Ennek témája minden évben más – aki az idén aratni akar, jetinek vagy más mitológiai, legendás lénynek öltözik. Ha városi csavargásra és programokra vágyik, Szegeden amúgy is érdemes egy hétvégét eltölteni.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Ajándékozzon pihenést! Lepje meg szeretteit a Miskolctapolca Barlangfürdő**** különleges élményével!

Delawer élménybeszámolót írt
Egy élhető város
3 napja
Delawer új galériát hozott létre
Amszterdami séta
3 napja
Lilla79 élménybeszámolót írt
Az ezeregyéjszaka meséi Marokkóban
6 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 30-31. nap
10 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.