Cukiság a négyzeten: birtokba vették a kifutót a Nyíregyházi Állatpark párduc kölykei

 


Három hónaposak lettek a Nyíregyházi Állatpark perzsa párduc kölykei, ami azt jelenti, már elég nagyok ahhoz, hogy messzebbre is elkalandozzanak anyjuktól, és bemutatkozzanak a látogatók előtt a kifutón.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark


A kicsik eleinte egy elzárt barlangrendszerben cseperedtek, de most hogy már 12 hetesek, elkezdtek intenzíven ismerkedni a külvilággal. Bár anyjuk eleinte visszacipelte a szájában kalandvágyó kölykeit, mára már szabad utat enged nekik a sok-sok újdonsággal szolgáló nagy kifutóban, így bárki meglesheti őket. Rendszerint órákon keresztül játszanak az őszi napsütésben; a kis nőstény és a kicsit erősebb testalkatú hím máris ügyes famászó - áll az Állatkpark közleményében.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark


Nyíregyháza 2009-ben csatlakozott a perzsa párduc tenyésztési programhoz. A kölykök apja is itt látta meg a napvilágot, három évvel ezelőtt. A faj koordinátora tavaly küldött mellé egy Németországban született nőstényt; a két állat frigyéből 105 napnyi vemhesség után született meg az ikerpár.

A perzsa leopárd a legnagyobb termetű, s egyben legritkább alfaj, amely a Közel-Keleten honos. A világ állatkertjeiben alig 100 ilyen párduc él, köztük 4 Nyíregyházán. Ezekből a veszélyeztetett állatokból mindössze 1000-1200 él a természetben - létfontosságú tehát az állatkertekben született utánpótlás.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek