Meg tudja különböztetni a viperát az ártalmatlan siklótól? Szombaton tesztelheti

Az elmúlt nyolc évhez hasonlóan most is szeptember első szombatján, szeptember 2-án rendezik meg Magyarország legveszélyeztetettebb gerincesének, a rákosi viperának a napját. Idén a Nyíregyházi Állatparkban, a Szegedi Vadasparkban és a Rákosivipera-védelmi Központban ünnepelhet velük.

Nászidőszakban a hím példányok jellegzetes harccal döntik el a nősténnyel párosodás jogátFotó: Halpern Bálint / MME

 Szombaton az érdeklődők megtudhatják, mi alapján lehet megkülönböztetni a viperákat az ártalmatlan siklóktól, és hogy mit tesznek a ritka faj megvédése érdekében az intézmények. Viperás standokkal a Nyíregyházi Állatparkban és a Szegedi Vadasparkban várják a látogatókat, utóbbi helyen ráadásul a közönség előtt mérik meg a bemutatott viperákat a vadaspark munkatársai. Mindeközben a Rákosivipera-védelmi Központ nyílt napot tart, ahol idén 21 nőstény 185 utódot hozott világra. Ezzel 2600 fölé nőtt az eddig a védelmi projekt során fogságban született, visszatelepítése szánt egyedek száma.

A szombati esemény egyik legfontosabb küldetése a mérges kígyókkal kapcsolatos tévhitek eloszlatása. A fajt a múlt században az intenzív mezőgazdálkodás, élőhelyeinek eltűnése és a szándékos pusztítás a kihalás szélére sodorta, pedig a mérges kígyók éppen olyan fontos részei a magyarországi faunának, mint más, közkedveltebb állatfajok - írja oldalán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek