A vihar után három mókuskölyköt fogadott be a Veszprémi Állatkert

A vihar után három mókuskölyköt fogadott be a Veszprémi Állatkert

 Az elmúlt napok viharos időjárása nem csak az embereket, hanem az állatvilágot is próbára tette. Kedd délelőtt önkéntes állatvédők 3, fészkéből kiesett mókuskölyköt hoztak be a Veszprémi Állatkertbe. A tavasszal született két fehér kolobuszbébi és a katta ikrek mellett tehát újabb kicsinyekkel bővül az Állatkert cukiság-gyűjteménye.

Fotó: Veszprémi ÁllatkertForrás: Travelo

 Mivel Állatkert különös gondot fordít a hazánkban honos védett állatfajok védelmére, így a három árván maradt kis mókust természetesen befogadta. A körülbelül 4-5 hetes kis csöppségeket az Állatkert a kisállatok felnevelésében leginkább jártas állatgondozója, Marokházi Katalin vette szárnyai alá.

A csöppségek kezdetben tápszert kapnak, ezt követően fokozatosan fogyaszthatnak almát, egyéb gyümölcsöket, valamint leveleket és magvakat is. Mivel kifejezetten aktív fajról van szó, így fontos, hogy a mozgási lehetőség biztosítva legyen számukra, hiszen akkor igazán boldogok, ha szabadon szaladgálhatnak. Ha minden a terv szerint alakul, miután megerősödnek, szabadon lesznek engedve, hiszen védett állatok, valamint természetes közegükben érzik magukat a legjobban.

Az európai mókus, másik nevén vörös mókus Magyarországon védett fajnak számít. A rágcsálók rendjén belül, a mókusfélék családjába tartozik. Élőhelye Európa és Ázsia, megél még az északi területeken is, egészen a Skandináv országokig, valamint Ázsián belül Kína és Korea is gyakori előfordulási területe.

Fotó: Veszprémi ÁllatkertForrás: Travelo

 Bundájában a barna számos árnyalata megtalálható, a feketés-barnától az egészen világos vörösesbarnáig. Színezete segíti a környezetbe való beleolvadást. Kiváló látása van, valamint nagy látótérrel rendelkezik, hiszen főként a faágak között mozog. Rendkívül ügyes, akrobatikus állat, gyorsan és magabiztosan mozog a fák ágain is.

Az európai mókus élőhelyéül különböző erdőtípusok szolgálnak, a sík területeken is elél, de a hegyvidékeken jobban érzi magát. A fákon nagy magasságban, a fatörzs közelében, ágakból készíti gömb alakú fészkét, amelyben világra hozza kölykeit.

Fotó: Veszprémi ÁllatkertForrás: Travelo

 Tápláléka lehet toboz, fakéreg, növényi nedvek, bükkmakk, mogyoró, bogyók, gombák, rovarok, tojások és madárfiókák. Ősszel több helyen elraktározza az összegyűjtött táplálékot, hogy át tudja vészelni a telet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek