Különleges zebra született Nyíregyházán

Különleges zebra született Nyíregyházán

A Tarzan ösvénye kifutórendszer legfiatalabb lakója egy Grévy-zebra csikó, amely hazánkban csak Nyíregyházán látható - írja oldalán a SóstóZoo.

A kilencnapos, Lucy névre keresztelt kanca pár perccel születése után már felállt, egy óra múlva pedig már járni is tudott. Az utód hét hónapos koráig nagyrészt anyatejjel fog táplálkozni, de egyhónaposan elkezdi kóstolgatni a szálas takarmányból álló menüjét is. A csikó láthatóan élvezi a kifutót, nagyokat hancúrozik és nyargalászik. Az ivarérettséget négyéves korára éri majd el, ekkor valószínűleg másik európai állatkertbe helyezi majd a fajkoordinátora.

 

Fotó: Nyíregyházi Állatpark / Facebook

A Nyíregyházi Állatpark 2008 óta tart Grévy-zebrát, ekkor érkezett a fajmegőrzési program keretében Füles a csődör Németországból, majd 2013-ban érkeztek meg kancái lengyel és cseh állatkertből a park Afrika élővilágát bemutató kifutórendszerébe.

A Grévy a legnagyobb termetű zebrafaj és egyben a legnagyobb vadon élő lóféle. Természetes élőhelyén mindössze kétezer egyed él belőle. A fajt elsősorban élőhelyének szűkülése és a pásztorkodás terjesztése veszélyezteti. Ma kizárólag Dél-Etiópia és Kenya száraz területein, bozótosan fordul elő egyre kisebb számban. A többi zebrától eltérően ez a faj nem alkot állandó csordákat, a különböző nemű egyedek véletlenszerűen verődnek össze.

A többi zebrafajtól - az alföldi és hegyi zebrától- könnyen megkülönböztethető, hasa töve fehér és a hátán a gerinc mentén fehérrel keretezett sáv fut végig, fülei is jóval nagyobbak. Nevét Jules Grévy 19. századi francia köztársasági elnöktől kapta, aki egy ilyen állatot kapott Abesszíniától. A Nyíregyházi Állatpark igazi kuriózum a zebra fajok kedvelőinek, mivel a Grévy- mellett az alföldi zebra két alfaja, a Böhm- és a Chapman-zebra is látható egy másik kifutóban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek