Ruhadarabról nevezték el a Nyíregyházi Állatpark kéthetes alpakáját

Ruhadarabról nevezték el a Nyíregyházi Állatpark kéthetes alpakáját.

Családi örömök érték a Nyíregyházi Állatpark alpakáit – írja az MTI, és képeket is közöl a kis csődörről.

Mint az Állatpark Facebook-oldalán megtudtuk, az apróság barna bundával és fehér „zoknikkal" látta meg a napvilágot.

Íme a névadó fehér zoknik
Galéria: Kéthetes a Nyíregyházi Állatpark kis alpakája
Fotó: Balázs Attila / MTI

A kis csődör nyolc kilogrammal született, s körülbelül öt-hat hónapos koráig fog anyatejjel táplálkozni. A csaknem tizenegy hónapnyi vemhesség elteltével világra jött csikó, mint a patások általában, rendkívül fejletten jött a világra, és néhány órával a születése után már lábra is állt. Jelenleg szinte minden idejét anyja mellett tölti, de a kifutójával és a nyolc fős alpaka csapat többi tagjával is ismerkedik. Míg szülei egyszínű barna bundájúak, a 15 napos csikó teste barna szőrű, míg lábai fehér mintázatúak, így a feltűnő külső miatt kapta a Zokni nevet gondozóitól.

Az alpaka (Vicugna pacos) a jóval ismertebb láma rokona, az újvilági tevefélék közé tartozik. Amíg azonban a lámát többhasznú háziállatnak tenyésztették ki Dél-Amerika őslakói, addig az alpakát elsősorban a gyapja miatt tartják, mivel az igen jó minőségű, rendkívül finom szálú, kiváló hőszigetelő, nem zsírosodik és nem allergén.

Az Inka Birodalomban különleges tiszteletben részesítették a fajt: gyapjából készült a királyi öltözék, és számos vallási szertartásban részt vett az „istenek ajándéka".

Nézze meg galériánkat!
Galéria: Kéthetes a Nyíregyházi Állatpark kis alpakája
Fotó: Balázs Attila / MTI

Napjainkban elsősorban Peru, Bolívia és Chile területén tenyésztik, itt él a világ hárommilliós alpaka állományának mintegy 99%-a.

A kis patást már a látogatók is megtekinthetik az Andok kalandok függőhídjáról, ahol tapírokkal és kapibarákkal (vízidisznókkal) él társbérletben a Dél-Amerika bemutató legfiatalabb tagja. A Nyíregyházi Állatparkban ő csak egy a sok baba közül, aki idén látta meg a napvilágot: ha arra járunk, megnézhetjük az anyja hátáról szemlélődő legújabb kismakit, egy kisbölényt, aki még nincs két hónapos sem, és egy hófehér tevecsikót is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek