» Heti Cuki

Hamarosan indul a tihanyi ürgemozi!

| | Nem érkezett még hozzászólás

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazi különlegességet indít el hamarosan: júniustól élőben mozizhatnak az ürgerajongók Tihanyban – írja a Hírbalaton portál.

A tihanyi Belső-tó partján bekamerázták az ürgék lakóhelyét, és a kamerák segítségével bepillantást nyerhetünk az állatkák életébe. A közönségbarát kezdeményezés keretében négy speciális kamerát helyeztek ki, és az érdeklődők választhatnak, melyik kamera adását követik. 

A Nemzeti Park képviselőinek elmondása szerint az ürgék eddig is népszerűek voltak, és sokan látogattak ide miattuk. Emiatt az ürgék annyira megszokták az emberek jelenlétét, hogy bátran mutatkoznak előttük a mezőn. Kétezerre egyébként majdnem teljesen kihalt az ürgekolónia a Tihanyi-félszigeten, ezért a Nemzeti Park kétszázhúsz egyed betelepítésével mentette meg a balatoni ürgéket. A telepítés olyan jól sikerült, hogy az immár több ezer tagot számláló kolóniából máshová is tudtak költöztetni a Nemzeti Park dolgozói. A fokozottan védett állatkák nagy kedvvel bővítik lakóhelyüket; alagútrendszerük gyakorlatilag az egész tó környékét behálózza.

A kamerák képei három kivetítőn lesznek majd láthatók: kettőt a Belső-tónál, egyet a Levendula látogatóközpontban helyeznek el. A kivetítők mellett sok érdekességet is olvashatunk majd az állatokról, a gyerekek pedig foglalkoztatófüzet is kapnak. Az uniós forrásból kiépített kamerarendszer éjjel-nappal nyomon követi az ürgék életét.

A rendszert jelenleg már tesztelik, és reményeik szerint a szezonra tökéletesen működőképes lesz. Ha nyáron Tihanyban jár, derítse ki azt is, hogyan étkeznek a szerzetesek, és hogy milyen lett a felújított római őrtorony.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Már levendulaillat lengedez Tihanyban: szedésre fel! - 2017.06.13.
A Levendula-heteken lesz levendulás-tűzhányós geotúra és népi hangszerekkel ismerkedés is.
Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Sissi Park Lachtal - Ausztria
 
A SissiPark Lachtal pályaszállás három épületében 22 db exkluzív belsőépítészeti kialakítású apartmannal várja vendégeit az ausztriai Lachtalban.

cobranco élménybeszámolót írt
Tiszta erőből Alpok
16 órája
cobranco új galériát hozott létre
Tiszta erőből Alpok
17 órája

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.