Kedves szobacica arcú ragadozót láthat Szegeden

Kedves szobacica arcú ragadozót láthat Szegeden

Újra látható a Szegedi Vadasparkban a ritkaságnak számító manul, vagy más néven pusztai macska. Pár éve már élt az erdei kifutóban egy egyed, de miután betegségben elpusztult, egy időre le kellett mondani az érdekes kinézetű állat látványáról a látogatóknak - olvasható a vadaspark közleményében.

Fotó: Szegedi Vadaspark

A manul nemzetközi fajmegmentési programja (EEP) idén tudott újra egy egyedet ajánlani Szegedre, így érkezett Szegedre a Krakkói Állatkertben született fiatal hím. A dús szőrzetű, ezért a házimacskánál jóval nagyobbnak tűnő ragadozót már a látogatók is megfigyelhetik az észak-kínai leopárdok és a hópárducok kifutói között lévő bemutatóban.

A manul Közép-Ázsia pusztáin él, alacsonyabban fekvő területeken éppúgy, mint fennsíkokon – sajnos egyre fogyatkozó számban. A kutatók körülbelül 15 ezer egyedre becsülik a számát, vagyis nagyon alacsony egyedsűrűség jellemzi a hatalmas elterjedési területén. Miután számos veszély leselkedik rá - a nála termetesebb húsevő emlősök éppúgy, mint a nagyobb ragadozó madarak-, ezért a sűrű növényzetű területeket kedveli, ahol el tud rejtőzni. De a pusztákon élő mormoták üregeiben is szívesen meghúzódik.

Fotó: Szegedi Vadaspark

Az élőhelyére jellemző a szélsőséges időjárás, a rendkívüli téli hideg és a forró nyár egyaránt, a sűrű, hosszú szőrű bundájával ezen nehéz körülményekhez alkalmazkodott. A kültakarójának köszönhetően jóval nagyobbnak látszik a házimacskánál, de valójában közel hasonló tömegűek. Nem számít gyakorik fajnak az állatkertekben sem, jelenleg Európa 34 állatkertjében mindössze 106 manul él, és most már újra Szegeden is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek