» Heti Cuki

Európa legidősebb hiúzát a Budakeszi Vadasparkban kell keresni

| | Nem érkezett még hozzászólás

Hubert, a vadaspark nagyragadozója idén ünnepli 23. életévét, és ezzel feltehetően kontinensünk korelnöke. A fokozottan védett, Európa vadonjaiból szinte teljesen eltűnt eurázsiai hiúzt a vadaspark szakemberei még a széltől is óvják, és ez a hajlott korú macskaféle esetében már valóban szó szerint értendő - írja közleményében a Budakeszi Vadaspark. 

Az állatkertekben és a vadasparkokban a stresszmentes életkörülmények, a szakszerűen megtervezett táplálás, a gondos orvosi ellátás megléte és a természetes ellenségek hiánya miatt az állatok jóval tovább élnek, mint a vadonban. Hubert 2011-ben érkezett a számára nyugdíjas szállást nyújtó Budakeszi Vadasparkba, bár már akkoriban is aggastyánnak számított – a vadonban ugyanis egy hiúz átlagosan, legjobb esetben is csupán csak 13 évig él.

A kifejlett eurázsiai hiúz testtömege 18-38 kg, marmagassága 60-75 cm, testhossza 80-130 cm, amihez 15-25 cm-es farokhossz adódik. Nyáron vörösesbarna, télen szürkés árnyalatú, apró sötét foltokkal pettyezett bundája és jellegzetes szakálla van. Különös ismertetőjegye a fülhegyen található szőrbojt, az úgynevezett fülpamat. Latin neve, a Lynx Lynx, az éleslátásra utal.

A sziklás tisztásokkal kecsegtető, háborítatlan, sűrű lombkoronájú erdőket kedveli. Méltósággal, és ha kell, erődemonstráció útján uralja és védi saját területét, így nem árt óvakodni a sárga testnedvvel körbecsíkozott intim szférájától, mert a végén még pórul járhat az óvatlan betolakodó - fogalmaz közleményében a vadaspark. Élőhelyén a nyugalomnak kiemelt szerepe van, a zavarásra érzékeny hiúz állománya az ember terjeszkedése miatt hazánkban a XX. század folyamán drasztikusan lecsökkent, később eltűnt fajnak is nyilvánították.

Fotó: Surányi Linda / Budakeszi Vadaspark

Hajdanán egész Európában elterjedt volt, mára azonban veszélyeztetett faj, amely Magyarországon 1988-tól tartozik a fokozattan védett állatok körébe. A 80-as évektől kezdve, a szlovákiai Kárpátokból származó egyedek miatt csupán szórványos hiúz-észleléseket regisztráltak. Jelenleg a Zempléni-hegységben és az Aggteleki-karszton élnek vadon hiúzok, de számuk csupán 5-10-re becsülhető.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Életnagyságú dínók érkeztek a Budakeszi Vadasparkba - 2017.06.20.
Eddig is bőven volt mit nézni a Vadasparkban, most ráadásul a Jurassic Parkba csöppenhetünk. Az élethű szobrokon túl játszani is tudnak itt a gyerekek.
Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Minden perc ajándék! Töltse a szebbnél szebb őszi napokat családjával!

rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
4 napja
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
4 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
9 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.