Anyja hátáról szemlélődik a legújabb kismaki Nyíregyházán

 Tovább dúl a baby boom Nyíregyházán. Ritka félmajom, kis sárgaszakállas maki látható a Nyíregyházi Állatparkban – írja az MTI. Az Állatpark Facebook oldalán képeket is találtunk róla. A látogatók a zászlósfarkú gereza után újabb ritka, és helyes kismajmot csodálhatnak.

Egyelőre még anyjához bújva tölti mindennapjaitFotó: Nyíregyházi Állatpark / Facebookk

 Az országban csak Nyíregyházán élő sárgaszakállas makiknak minden évben születik utóda. A kicsivel már nyolc tagot számlál a különleges makicsapat.

A kéthónapos kölyök százharminc napi vemhesség után született, jelenleg leginkább anyja hátába kapaszkodva tölti mindennapjait. Bár még fő tápláléka az anyatej, már kóstolgat szilárd takarmányféléket is, ami zöldségekből, valamint édes gyümölcsökből és levelekből áll.

A sárgaszakállas makik a barna makik családjába tartoznak, külön alfajt képviselnek. Latin nevük (Lemur fulvus mayottensis) sok mindent takar, a mayottensis kifejezés arra utal, hogy természetes élőhelyük Madagaszkártól mintegy négyszáz kilométerre, Majotte szigetén található.

Szellemeknek hitték őket a régiek sárga szemük miattFotó: Nyíregyházi Állatpark / Facebook

 Gyűjtőnevük, a Lemur pedig a lemures (szellemek) szóból származik, mivel az egykori, első európai felfedezők szellemeknek hitték őket és a többi makifélét, a lombok sötétjében ugyanis csak a kiáltásukat hallották és rikító sárga szemüket látták.

A kis félmajom csak egy a Nyíregyházi Állatparkban idén született apróságoknak: ha arra járnak, ne hagyják ki a három fehér kisoroszlánt, a törpevíziló bébit, és az oroszlánokhoz hasonlóan hófehér tevecsikót sem! Az amerikai bölény pedig ilyen aranyos volt egyhetesen, Nyíregyházán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek