Feketefarkú prérikutya-kölykök cukiskodnak Szegeden

Feketefarkú prérikutya-kölykök cukiskodnak Szegeden.

Tavaly épült meg a kanadai kúszósülök és a feketefarkú prérikutyák közös kifutója, amely az első kifejezetten észak-amerikai bemutatója a Szegedi Vadasparknak. A két rágcsálófaj azóta felosztotta magának a kifutót: a prérikutyák a talajon és a föld alatt, a kúszósülök pedig inkább az emeleten tartózkodnak. 

Fotó: Szegedi Vadaspark

Egy hollandiai és egy osztrák állatkertből érkező egyedekből összeállt prérikutya-kolónia eltöltötte első telét a Szegedi Vadasparkban, de az egymás után felbukkanó kölykök is bizonyítják, hogy megszokták új helyüket. Az apróságokat már a látogatók is megleshetik délutánonként, amikor együtt falatoznak az idősebbekkel - olvasható a vadaspark weboldalán.

A gondozók ugyanis eddig összesen öt kis prérikutyakölyköt számoltak meg a kifutóban, ahogy elhagyták szülőüregüket. A feketefarkú vagy társas prérikutya Észak-Amerika középső részének nagy kiterjedésű füves pusztáin él, akár több ezer fős, sőt milliós létszámú kiterjedt kolóniákat alkotva. Táplálékát elsősorban fűfélék, magok jelentik, az állatkertben kapnak még répát és különféle zöldségeket is. 35-40 centi hosszú teste negyedakkora farokban végződik, melynek vége nevéhez híven fekete színű, a kifejlett példányok tömege egy-másfél kiló is lehet. Táplálkozás közben a csapat néhány tagja őrszemként figyeli a közelgő ragadozókat és veszély esetén kutyaugatásra hasonlító hanggal figyelmezteti társait.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek